— dinsdag 21 september 2021, 12:43 | 0 reacties, praat mee

Coronasteun zorgde voor meer ongelijkheid tussen mensen met vast contract en freelancer

© Sabine Joosten

De ongelijkheid tussen mensen met een vast contract en mensen zonder vast contract en wisselende inkomens, zoals freelancers, is gestegen door de coronasteun van het kabinet, stelt ABN Amro-hoofdeconoom Sandra Phlippen in NOS Met het Oog op Morgen.

De economie floreert, werkloosheid valt mee, maar economisch gezien is het niet alleen zonneschijn. “Als je kijkt naar het aantal mensen dat in de coronacrisis een negatieve inkomensschok heeft geleden, en dan bedoel ik een inkomensterugval van meer dan 10 procent, dan gaat het om zo’n 200.000 mensen meer dan in normale tijden”, stelt ze.

ABN Amro deed daar onderzoek naar dat binnenkomt uitkomt. Die negatieve inkomensschok lijkt toch weer langs de traditionele ongelijkheidslijnen in Nederland verdeeld. De mensen met een vaste aanstelling hebben kunnen profiteren van de steunmaatregelen. Het kabinet steunde vooral bedrijven tegen de voorwaarde dat werkgelegenheid behouden zou worden. “De steunmaatregelen die maken dat deze situatie is ontstaan denken wij, want mensen met wisselende inkomens, ook voor corona, dat zijn nu juist de mensen die disproportioneel een negatieve inkomensschok hebben geleden. Vooral de werkgelegenheid van de mensen met een vast contract, is volgens de econoom vooruitgegaan. De steun ging niet naar de flexibele schil van bedrijven.

Om deze inkomensongelijkheid te bestrijden, is het nodig om de groep met vaste contracten en de mensen met wisselende inkomens naar elkaar toe kan laten bewegen, stelt Phlippen. “Er ligt een heel stel adviezen van de commissie Borstlap op de plank, met niet allemaal populaire adviezen, want je zult ook aan het vaste contract iets moeten doen” Het kan ten koste gaan van de baanzekerheid. “Maar wellicht is nu de tijd gekomen om iets meer te doen aan het flexibele contract om die mensen meer inkomenszekerheid te bieden.” Meer bij NOS Oog op Morgen (vanaf 20:18 min)

Bekijk meer van

zzp Sandra Phlippen coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.