website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over een ontslagen 60-plusser: Hoe komt hij weer aan een baan?

Jolan Douwes — Geplaatst in Werk op Thursday 7 December 2017, 15:00

© Truus van Gog

De Coach Freek (61) krijgt bij een reorganisatie te horen dat zijn baan vervalt. Hij werkt al ruim twintig jaar als documentalist bij een gerenommeerd tijdschrift. Na schrik en paniek volgen treurnis en twijfel. Komt hij nog wel aan een baan?

De eerste keer dat we elkaar treffen, zit Freek in zak en as. Het blad waar hij zich jaren voor heeft ingezet, zet hem aan de kant. Hij begrijpt dat er mensen uit moeten nu de oplagecijfers dalen. Maar hij heeft geen idee hoe hij aan nieuw werk komt. Solliciteren heeft hij in geen tijden meer gedaan.

We beginnen met een diepte-interview. Daarin vertelt Freek wat zijn beste vrienden, zijn collega’s en zijn leidinggevenden aan hem waarderen. Zo komen er steeds meer kwaliteiten boven tafel die hij zich niet meer bewust was. Ik lees ze voor en Freek schrijft mee. Uit die lijst kiezen we er vijf. Niet de clichés die op elke cv staan, maar competenties die Freek typeren.

We gaan dan ook al ­inventariseren van welke bezigheden hij veel voldoening krijgt en welke onderwerpen hem interesseren. Hij loopt door een beroepenlijst en noemt op welke hem aanspreken – brugwachter en bierbrouwer scoren vaak hoog. In het laatste deel van het interview geef ik mijn eerste indruk en ik vertel welke mogelijkheden ik zie.

Freek gaat opgewekt naar huis. Hij weet weer wat hij kan en heeft al een plan B. Met zijn diploma als vrachtwagenchauffeur kan hij weer achter het stuur. Dat verdient minder, maar hoeveel heeft hij nodig in deze fase van zijn leven?

We houden er rekening mee dat werkgevers naar Freeks leeftijd zullen kijken. Hij oogt wel heel fit. Bovendien heeft hij een vrolijke, toegankelijke uitstraling. Daar kan hij zijn voordeel mee doen: een professionele foto op zijn LinkedIn en cv helpt al enorm. In de eerste cv die hij me stuurt, schrijft hij nog trots dat hij ruim twintig jaar werkervaring heeft. Maar welke werkgever vraagt dat? Schrappen dus, die zin.

Freek vraagt bekende journalisten met wie hij heeft gewerkt om een aanbeveling op zijn LinkedIn. Hun lovende woorden klinken geloofwaardiger dan opschepperij. We werken hard aan een 3.0-versie van zijn cv en oefenen in netwerken en sollicitatiegesprekken voeren. Hij krijgt al snel een uitnodiging en overtuigt de commissie met zijn ent­hou­siasme, vakkennis en grondige voorbereiding. Freek werkt nu met veel plezier bij een nieuwsorganisatie als informatiespecialist – het nieuwe woord voor documentalist.

8 TIPS VAN JOLAN

• Mijd de gedachte dat je oud en uitgerangeerd bent.
• Wie je leeftijd vraagt, mag hem weten. Maar strooi zelf niet met deze informatie.
• Wees kritisch op jezelf: op welk gebied ben je stil blijven staan? Hoe zit het met je online vaardig­heden en je social media-gebruik?
• Ga bijscholen, desnoods op eigen kosten.
• Laat je begeleiden door een loopbaanadviseur.
• Zoek uit welke sectoren 50-plussers nodig hebben. Zie o.a. Barometer 50-plus (UWV)
• Weet welke voordelen een 50-plusser heeft voor een bedrijf.
• Lees ‘Het Grote 50+ Werkboek’ (2016) van Anne-­Marije Buckens en Judith Spruit en ‘Je 2e carrière’ (2013) van Donald Suidman en Felco Houweling.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.