website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over alternatieve banen voor journalisten

Jolan Douwes — Geplaatst in Werk op woensdag 17 januari 2018, 13:00

© Truus van Gog

De Coach Aan het begin van het jaar komen traditiegetrouw de lijstjes met banen voor de toekomst weer voorbij. Handig voor journalisten die zich willen oriënteren op een ander beroep. Het is wel raadzaam goed uit te zoeken of het past. Ik spreek geregeld journalisten die stoppen met de nieuwe opleiding of hun vrijheid en zelfstandigheid missen in hun nieuwe baan.

Onder de kop ‘Te weinig mensen voor de vele banen’ gaf de NOS begin januari een vrolijk makend beeld van de aantrekkende arbeidsmarkt: minder werkloosheid, meer vacatures en nieuwe beroepen. Interessant zijn de verwachte groei- en krimpbanen, aangeleverd door het UWV.

Bij de minder florerende beroepen mis ik er één: de journalist. Al daalt de werkloosheid enigszins in onze sector, de reorganisaties zijn nog niet voorbij. Ook het type banen verandert, mede als gevolg van digitalisering. Is het niet realistisch om journalisten bij het rijtje met receptionisten, bibliotheekmedewerkers en andere krimpberoepen te zetten?

‘Het is voor ons lastig uitspraken te doen over journalisten’, reageert een woordvoerster van het UWV. ‘Vaak gaat het om freelancers of ZZP’ers - ruim één op de drie werkt als zelfstandige. Daardoor hebben we onvoldoende zicht op vraag en aanbod. Maar in het algemeen herkent UWV dat de kans op werk voor journalisten lager is dan gemiddeld.’

De uitkeringsinstantie heeft geen lijstje aanbevolen banen voor journalisten die hun werk kwijtraken. ‘We weten dat ze vaak weer in de media aan het werk gaan, bijvoorbeeld als (online) redacteur. Ook stappen ze over op communicatie en marketing, al is de kans op werk in de communicatie minder groot’, laat het UWV weten.

Dat die sectoren populair zijn, merk ik ook. Met het budget dat boventallige journalisten meekrijgen, bekostigen ze vaak een training, variërend van online marketing tot corporate communicatie. Opleidingsinstituten als Beeckestijn, Frankwatching en Lectric varen er wel bij. Vaak kunnen de nieuwe marketeers en communicatie-adviseurs goed leven van hun freelance opdrachten. Zeker wanneer ze daar uurtarieven boven de 70 euro voor kunnen vragen.

‘We zien ook dat journalisten overstappen naar klantcontactberoepen (medewerker klantenservice, callcentermedewerker, commercieel medewerker binnendienst)’, schrijft het UWV. Dat verbaast me. Ik ken geen journalist die deze carrièreswitch heeft gemaakt.

Ik zie wel veel journalisten kiezen voor persvoorlichting, boeken schrijven, trainen of lesgeven. Al moeten overstappers naar het onderwijs vaak wennen aan het strakke systeem. Ze hebben het moeilijk met het vele nakijkwerk en onstuimige leerlingen.

Ik ken een aantal opgevers, soms tijdens de opleiding al. Anderen krijgen toch de smaak te pakken. Chris twijfelde lang of hij verder wilde als docent Engels. Tot hij me appte: ‘Ik sta met plezier voor de klas. Wie had dat een jaar geleden gedacht?’

TIPS VAN JOLAN

-Oriënteer je op groeibanen, bijvoorbeeld via het UWV
-Kijk vooruit. Volgens het Institute for the Future is 85 procent van de beroepen in 2040 nieuw.
-Doe een online beroepentest, maar neem de uitslag ook weer niet te serieus.
-Op de site Nationaleberoepengids.nl kun je zien welke competenties en opleidingen nodig zijn voor een ander beroep.
-Ga netwerken met mensen die het werk doen waar jij je op oriënteert. Vraag naar de voor- en nadelen. Denken zij dat hun beroep bij jou past?
-Krijg een goed beeld van de organisatiecultuur, het salaris en functie-voorwaarden. Op LinkedIn en Facebook vind je bedrijfspagina’s met uitgebreide informatie.
-Geef je niet onvoorbereid op voor een studie of cursus. Overleg met de opleidingscoördinator, vraag wie de trainer is en check die persoon op LinkedIn. Bezoek zo mogelijk een open dag.
-Boektips: ‘Carrièreswitchen doe je zo!’, Diederik van Dorth tot Medler (2017)
‘Netwerken werkt’, Rob van Eeden en Els Nijsen (2015).

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Bert Reubsaet, 3 februari 2018, 16:26

    Als journalist zit je feitelijk altijd in de collegebanken. Je houdt nooit op met leren.  Waarom zou je dan altijd hetzelfde werk blijven doen. Of wil je je hele leven een stukkie blijven schrijven. Niet een beetje saai? Han Lammers werd wethouder, landdrost en commisaris van de koningin.

    Ik PR-adviseur en daarna ontwerper en importeur van grafmonumenten. http://www.rmpgrafmonumenten.nl/ontstaan-rmp-grafmonumenten-gedenktekens-grafsteen/. Toch voel ik me nog altijd journalist.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.