NVJ compleet lid

— dinsdag 1 maart 2022, 11:01 | 0 reacties, praat mee

CNN stelt nieuwe topman aan met voorliefde voor hard nieuws

CNN stelt nieuwe topman aan met voorliefde voor hard nieuws
Chris Licht begint in mei, als Discovery met CNN-moederbedrijf WarnerMedia is gefuseerd. | Evan Agostini / AP

CNN heeft een nieuwe topman. Chris Licht stapt over van CBS om de nieuwszender te leiden. Begin februari vertrok topman en nieuwsveteraan Jeff Zucker na een verzwegen relatie, die aan het licht kwam in het kader van een intern onderzoek naar vermeend wangedrag van presentator Chris Cuomo. Laatste wijziging: 1 maart 2022, 11:05

Licht begint in mei, als een aanstaande fusie tussen bedrijven Discovery en WarnerMedia is afgerond. Hij is momenteel onder meer verantwoordelijk voor de populaire talkshow The Late Show. Tegenover CNN stelt Licht dat hij in de basis een journalist in hart en nieren is. “Ik stap over naar CNN omdat het nieuws me serieus trekt, nu we op zo’n historisch kritiek moment zijn aangekomen”, aldus Licht.

CNN verloor door het Cuomo-onderzoek niet alleen Zucker, ook Alisson Gollust, de vrouw met wie Zucker de relatie had, werd door WarnerMedia tot opstappen gedwongen. Hetzelfde onderzoek zou overtredingen van journalistieke codes en bedrijfsregels hebben vastgesteld. Gollust sprak van een vergeldingsactie vanuit moederbedrijf WarnerMedia.

Volgens kenners is Licht een voorstander van hard nieuws. ‘Morning Joe’, een ochtendshow waar Licht achter zat, werd volgens de Washington Post een kijkcijferhit juist omdat kijkers over actualiteiten werden bijgepraat, versus kooksegmenten en vluchtig nieuws over sterren bij veel andere shows.

Volgens kenners zal Licht diezelfde aanpak bij CNN doorvoeren: minder emotie, meer nieuws. Discovery-topman David Zaslav prees in een memo aan CNN-werknemers de berichtgeving over de Russische inval in Oekraïne en CNN’s rol als voornaamste nieuwsorganisatie in de wereld.

Licht nam een eigen voorstelrondje een voorschot op zorgen over een nieuwe koers. Licht schreef in een memo dat hij nog niet precies weet welke vorm CNN krijgt onder zijn leiding. Discovery/WarnerMedia willen in ieder geval dat CNN aan top blijft wat betreft nieuws. “Wat werkt krijgt meer aandacht en wat niet werkt, zal verdwijnen”, aldus Licht.

Een van de uitdagingen is het gat vullen dat Cuomo achterliet, nadat hij in december door Zucker werd ontslagen.

Bekijk meer van

CNN Chris Licht

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.