banner festival 23

— woensdag 1 december 2021, 08:40 | 0 reacties, praat mee

CNN schorst anchor Chris Cuomo na ‘zorgelijke’ nieuwe feiten over bemoeienis met rechtszaak

AP

Nieuwszender CNN heeft presentator Chris Cuomo voor onbepaalde tijd geschorst, nadat gisteren duidelijk werd dat Cuomo zijn broer Andrew Cuomo veel intensiever heeft bijgestaan in rechtszaken wegens wangedrag. Er is nader onderzoek nodig, maar de nieuwe feiten zijn 'zorgelijk', aldus de zender in een verklaring. Laatste wijziging: 1 december 2021, 09:38

Chris Cuomo zette onder meer zijn mediacontacten in om informatie te achterhalen rondom een vrouw die zijn broer beschuldigde. Andrew Cuomo was gouverneur van New York, maar stapte uiteindelijk op om een afzettingsprocedure te voorkomen. Ook onderzocht Cuomo wat de status was van een artikel van onderzoeksjournalist Ronan Farrow.

Bij een interview door de Newyorkse procureur-generaal stelde Cuomo dat bij een collega-journalist informeren naar potentieel nieuwsbepalende artikelen onderdeel is van zijn werk.

In augustus bleek uit rechtbankdocumenten rondom gouverneur Cuomo dat Chris Cuomo regelmatig strategische tips gaf en aan de tekst van publieke verklaringen schaafde. CNN wilde op dat moment geen stappen zetten, omdat Cuomo niet bij berichtgeving over de zaak tegen Andrew Cuomo betrokken was.

Wel interviewde Chris zijn broer regelmatig op het hoogtepunt van de coronacrisis in New York, waarbij de familieband juist hoog werd opgespeeld.

De CNN-presentator verontschuldigde zich bij collega’s over het lastig parket waarin hij ze had gebracht en vroeg begrip voor de spagaat die hij als journalist en broer-van moet maken. “Familie komt voor alles”, aldus Cuomo. Ook daar had CNN in eerste instantie begrip voor.

De zender zegt dat uit de nieuwe documenten blijkt dat er mogelijk een grens is overschreden. Cuomo kan gedurende “nader onderzoek” niet op de zender blijven, aldus CNN. Management van de nieuwszender lijkt vooral geïrriteerd over een on-air-verklaring, afgelopen augustus, dat hij geen perscontacten heeft gebruikt in de zaak.

Uit Cuomo’s eigen verklaringen bij de procureur-generaal blijkt het tegendeel. Cuomo houdt vol dat navraag over de status van potentieel nieuwswaardige stukken onderdeel van het normale journalistieke proces zijn. Ook zwoer hij onder ede dat hij op geen enkel moment berichtgeving over zijn broer op CNN heeft proberen te sturen.

CNN zegt dat de nieuwe, niet eerder geziene documenten aantonen dat Cuomo veel directer betrokken was dan eerder bekend. Een schorsing voor onbepaalde tijd was daarvan het logisch gevolg. Het is niet duidelijk hoe lang dit onderzoek duurt. Meer bij CNN

Bekijk meer van

CNN Chris Cuomo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.