banner festival 23

— dinsdag 30 november 2021, 10:31 | 0 reacties, praat mee

‘CNN-anchor Chris Cuomo gebruikte zijn mediacontacten om broer te helpen’

Voormalig gouverneur Andrew Cuomo en zijn broer, CNN-journalist Chris Cuomo. Er zijn vragen gerezen over assistentie die Chris Cuomo zijn broer verleende in rechtszaken rond wangedrag. | AP

CNN-presentator Chris Cuomo heeft zijn contacten in de mediawereld ingezet om zijn broer Andrew Cuomo te helpen bij een rechtszaak. Dat meldt CNBC op basis van nieuwe documenten. Andrew Cuomo werd eerder dit jaar aangeklaagd wegens stelselmatig wangedrag richting vrouwelijke ondergeschikten. Hij stapte uiteindelijk op als gouverneur van New York. Laatste wijziging: 30 november 2021, 10:36

Dat Chris Cuomo zijn broer incidenteel van strategische tips voorzag was al bekend uit andere rechtbankdocumenten. Omdat Chris Cuomo bij CNN niet betrokken was bij berichtgeving rondom zijn broer, bleef dat zonder gevolgen. Hij verontschuldigde zich bij zijn directe CNN-collega’s dat hij ze in een ongemakkelijke situatie had gebracht.

Volgens CNBC is Cuomo echter veel verder gegaan dan uit die eerdere documenten bleek. Chris Cuomo werd eerder dit jaar ondervraagd de procureur-generaal van New York over zijn rol in de zaak tegen zijn broer. Uit die recent vrijgegeven transcripties en documenten put CNBC.

“Laat me helpen met de voorbereidingen”, schreef Chris Cuomo aan Melissa DeRosa, gouverneur Cuomo’s rechterhand. Hij hielp enkele keren met het opstellen of aanscherpen van officiële verklaringen en liet weten meer achtergrondinformatie te hebben over een van de vrouwen die gouverneur Cuomo aanklaagden.

Tijdens het interview bij de procureur-generaal wilde Cuomo niet vertellen wie zijn bron was voor die informatie. Op een later moment zou DeRosa aan Cuomo hebben gevraagd zijn contacten in de mediawereld te gebruiken om een gerucht te checken dat uitgave Politico over nog meer aanklachten zou berichten.

“On it”, schreef Cuomo terug. Kort daarop meldde hij dat “niemand nog iets gehoord heeft”. Op een ander moment vroeg DeRosa in te zien naar een nog te verschijnen stuk van onderzoeksjournalist Ronan Farrow. “Dat is nog niet klaar voor publicatie”, berichtte Cuomo later die dag. Tegenover de procureur-generaal stelde hij dat bij een collega-journalist informeren naar potentieel nieuwsbepalende artikelen onderdeel is van zijn werk.

Een woordvoerder van CNN zegt dat de nieuwsorganisatie de nieuwe documenten bestudeert. Meer bij CNBC

Bekijk meer van

CNN Chris Cuomo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.