e learning nvj

— woensdag 4 augustus 2021, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Vragen over rol CNN-journalist Cuomo in metoo-zaak broer

Gouverneur Andrew Cuomo en zijn broer, CNN-journalist Chris Cuomo. Er zijn vragen gerezen over strategietips die Chris Cuomo zijn broer gaf rond beschuldigingen van wangedrag. | AP

De Newyorkse gouverneur Andrew Cuomo ligt onder vuur vanwege beschuldigingen van stelselmatig wangedrag richting vrouwelijke ondergeschikten. De zaak dreigt ook gevolgen te hebben voor zijn broer Chris, een prominente CNN-journalist. De gouverneur was tijdens de coronacrisis regelmatig te gast in Cuomo Prime Time op de zender. Laatste wijziging: 27 september 2021, 16:30

Uit rechtbankdocumenten van de procureur-generaal van New York blijkt dat Chris Cuomo zijn broer heeft geholpen bij het opstellen van een verweer tegen de beschuldigingen. CNN houdt hem voorlopig op het scherm, ondanks dat de presentator volgens collega-journalisten dicht betrokken is bij een van de grootste politieke verhalen van het moment.

Gouverneur Cuomo wijst de beschuldigingen van de hand, die variëren van ongepaste seksueel getinte opmerkingen tot ongewenste aanrakingen. Elf vrouwen hebben aangifte gedaan; er circuleerden al jaren verhalen over de ‘giftige’ werkrelaties die de gouverneur onderhield.

De bijlagen van rechtbankdocumenten (hier in pdf-formaat te zien) bevatten een mail van 28 februari, waarin Chris Cuomo een opzetje lijkt te hebben doorgestuurd voor een publieke reactie. Hij zou ook telefonisch hebben overlegd over de beste strategie.

Chris Cuomo heeft directe CNN-collega’s spijt betuigd dat ze door zijn toedoen in een moeilijke situatie zijn gebracht.

Eerder dit jaar, toen voor het eerst duidelijk werd dat Chris Cuomo zijn broer inhoudelijk adviseerde, trok de journalist in zijn programma het boetekleed aan. Hij stelde dat voor hem “familie voor alles komt”, maar dat “de rol als journalist en broer van een politicus uniek is en een unieke uitdaging stelt. Ik heb een unieke verantwoordelijkheid balans te vinden tussen die rollen. Dat is niet altijd makkelijk.”

Die schuldbekentenis bleef in mei ook zonder gevolgen, omdat Cuomo volgens CNN op geen moment betrokken was bij de verslaggeving over beschuldigingen aan het adres van zijn broer.

Nu de route voor een impeachment van de gouverneur open ligt, geven collega’s opnieuw commentaar, meldt CNN-journalist Brian Stelter. Sommigen erkennen dat niemand zijn familie voor het uitkiezen heeft, anderen vinden dat CNN begin dit jaar direct had moeten ingrijpen.

President Biden heeft ondertussen gouverneur Cuomo opgeroepen de eer aan zichzelf te houden en te vertrekken.

Chris Cuomo heeft dinsdagavond zijn prime-time programma als vanouds gepresenteerd en daarin niets over de zaak tegen zijn broer gezegd. Meer bij CNN

Bekijk meer van

CNN Chris Cuomo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.