website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

City breidt redactie uit om Amsterdam te paaien

Dolf Rogmans — Geplaatst in lokale journalistiek op vrijdag 12 oktober 2018, 12:20

Nieuws Huis-aan-huisblad City, het onafhankelijke magazine in Amsterdam, verschijnt komend weekeinde voor het eerst in zeven stadsdeel edities met in elk stadsdeel minimaal vier pagina’s met nieuws en informatie over en uit ieder stadsdeel.

Daarmee volgt City-uitgever H.A.H. Retail Uitgeverij BV uit Baarle-Nassau nauwgezet de uitleg van de gemeente Amsterdam van de plaatselijke verordening, waarin is vastgesteld aan welke voorwaarden een huis-aan-huisblad moet voldoen. Volgens de gemeente Amsterdam moet tien procent of meer van de inhoud van de krant bestaan uit hyperlokaal nieuws uit het betrokken stadsdeel.

De gemeente had eerder aangekondigd de verordening nauwgezet te handhaven en wellicht aan te scherpen. De uitgever hoopt dat met de nieuwe aanpak te voorkomen. 

City claimt hiermee in een klap het grootste lokale huis-aan-huis blad van Amsterdam te zijn met wekelijks minimaal vier pagina’s nieuws van om de hoek.

Blij is de uitgever van City niet met de nieuwe koers. In een persbericht: ‘De gemeentelijke verordening dwingt de redactie meer de stadsdelen op te zoeken, waardoor de gemeente zich op onwenselijke wijze inmengt in de redactionele keuzes van de onafhankelijke redactie. Deze bemoeienis van de gemeente staat op gespannen voet met de persvrijheid en de metropoolaanpak van City’.

City is een antwoord op het Amsterdamse folderverbod. Door lokale informatie toe te voegen aan een folderkrant kan City toch huis-aan-huis worden bezorgd, tenzij er een nee-nee sticker op de brievenbus zit.

Volgens de uitgever slaat het concept aan bij adverteerders en worden in meerdere gemeenten gesprekken gevoerd om daar een lokale krant te beginnen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.