training eu starters

— vrijdag 19 oktober 2018, 13:19 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Amsterdam boycot redactie City

De gemeente Amsterdam weigert medewerking te verlenen aan journalisten van het nieuwe huis-aan-huisblad City. De hoofdstedelijke communicatie-afdeling adviseert de stadsdeel-voorlichters niet in te gaan op verzoeken tot een-op-een interviews met bestuurders en ook geen columns te leveren. Reden is dat de gemeente probeert het huis-aan-huisblad te verbieden omdat het te veel op de ongewenste folders lijkt. Laatste wijziging: 19 oktober 2018, 16:55

De richtlijnen hoe om te gaan met de redactie van City staan in een interne mail van de woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (onder meer duurzaamheid en afval) aan haar collega’s van de stadsdelen.

Volgens de woordvoerder gaat het niet om censuur, maar een advies van haar aan haar collega’s. ‘Wij zijn in een handhavingsprocedure tegen City. Dan is het raar uitgebreid medewerking te verlenen. Ze krijgen wel de persberichten en we beantwoorden ook vragen daarover, maar gaan niet hele interviews geven. Ook is er het verzoek aan de stadsdeelvoorzitters een column te leveren. Dat ontraden wij. Het is overigens aan de stadsdelen zelf hoe ze met ons advies omgaan.’

City is een antwoord op het folderverbod in Amsterdam. De krant bestaat uit folders gecombineerd met artikelen. Vorige week heeft City de redactionele formule aangepast om beter aan de gemeentelijke verordening te voldoen. ‘Dat gaan we opnieuw bekijken in het kader van de handhaving. Ons standpunt is duidelijk. We willen geen folders meer in Amsterdam en City is een pak folders met een nietje er door. We vinden dat onwenselijk en passen er desnoods de verordening op aan om dat te voorkomen’, aldus de woordvoerder.

‘Met dergelijke verboden overschrijdt de gemeente Amsterdam grenzen van principes van openbaarheid van bestuur en vrije nieuwsgaring. City is gewoon een krant die wekelijks verschijnt in Amsterdam, zich houdt aan de regels. En we besteden inmiddels veel aandacht aan de stadsdelen, ook vanwege de eisen die de gemeente zelf stelt in de gemeentelijke verordening’, aldus Bert Geefshuijsen van H.A.H. Retail, uitgever van City.

Hij heeft bij de gemeente protest aangetekend tegen de gang van zaken.

Volgens de gemeentewoordvoerder zijn er sinds de start deze zomer 283 klachten over City zijn binnengekomen. De krant wordt wekelijks in een oplage van 300.000 verspreid over Amsterdam en telt zeven edities. De redactie wordt verzorgd door Trusted Media van Sjuul Paradijs en Jan-Kees Emmer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.