training eu starters

— donderdag 22 februari 2018, 12:12 | 0 reacties, praat mee

Chaos bij Newsweek na ingreep management rond scoop

Het hoofdkantoor van Newsweek in New York - © Peter Foley / EPA

Een primeur van Newsweek stort het Amerikaanse opinietijdschrift in chaos. Personeel is ontslagen en verschillende journalisten dreigen op te stappen, omdat het management zich probeerde te bemoeien met de publicatie van het verhaal. Laatste wijziging: 22 februari 2018, 14:11

Dinsdag publiceerde het blad zelf een verhaal over de banden van eigenaar Newsweek Media Group met de kleine evangelische christelijke Olivet University, opgericht door David Jang, een controversiële Koreaanse pastoor. Beide partijen zouden een poging doen een campus te ontwikkelen in New York.

Het Openbaar Ministerie in Manhattan heeft afgelopen januari een inval gedaan bij het kantoor van Newsweek en computers meegenomen. De inval zou te maken hebben met een langlopend onderzoek naar de financiën van het bedrijf. Daarbij werden ook banden tussen Olivet University en Newsweek Media Group bekeken. Jonathan Davis, mede-oprichter van Newsweek Media Group, is namelijk de echtgenoot van Tracy Davis, directeur van de Olivet University.

Volgens de publicatie van Newsweek zou uit belastingaangiftes blijken dat Newsweek Media Group Olivet University miljoenen dollars heeft betaald om de campus-plannen uit te werken. Olivet University bood ambtenaren daarnaast gratis advertentieruimte aan in Newsweek. Die advertentieruimte vertegenwoordigde in 2017 een waarde van 149.000 dollar. De voordeeltjes werden geboden op eenmoment dat bij Newsweek tweederde van het aantal werknemers werd ontslagen, meldt de plaatsvervangend chef politiek bij Newsweek op Twitter.

Het verhaal van afgelopen dinsdag gaat vergezeld met een opmerkelijke melding waarin de onrust van het tijdschrift wordt beschreven. “Terwijl we bezig waren met dit verhaal heeft Newsweek Media Group redacteuren Bob Roe, Ken Li en senior politiek verslaggever Celeste Katz ontslagen terwijl ze hun werk deden”, meldt het stuk. “En terwijl we aan het stuk verder werkten, werden we gevraagd deel te nemen aan een beoordelingsproces dat, zo leerden we later, gepaard ging met flagrante schendingen van de vertrouwelijkheid en journalistieke ethiek”.

Zo stellen de journalisten dat iemand die buiten het proces had moeten blijven delen van het artikel - zo niet het hele verhaal - aan betrokkenen heeft getoond. Ook ervoeren de journalisten volgens The Daily Beast behoorlijke tegenstand van het management.

Saillant detail is dat IBT Media, de voorloper van Newsweek Media Group, een dag na het artikel in Newsweek een interview plaatste met Jonathan en Tracy Davis over de toekomst van Newsweek en Olivet Universiteit. Beiden zijn van mening dat een relatie tussen beide partijen alleen maar voordelen oplevert. 

Meer bij The Guardian

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.