training eu starters

— maandag 3 februari 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer vindt dat redacties te voorzichtig zijn geworden

© Ruben L. Oppenheimer

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer, die werkt voor onder meer NRC, AD en De Standaard, maakt zich ernstig zorgen over de vrijheid in Nederland. Dat vertelt hij in een interview met Trouw. Hij vindt dat redacties te voorzichtig zijn geworden. Laatste wijziging: 3 februari 2020, 10:18

Oppenheimer krijgt zelf al jaren doodsbedreigingen aan zijn adres, sinds zijn cartoon uit 2016 waarop Erdogan seks heeft met de blauwe Twittervogel. Sindsdien heeft hij geregeld te maken met haat en bedreigingen van Turken en Turkse Nederlanders. Hij zegt bij Trouw weinig steun van collega’s en mediaredacties te krijgen.

“Alleen GeenStijl en mijn eigen AD hebben er aandacht aan besteed. De rest was bang. Want dan moet de krant of het programma die tekening laten zien waar ik voor bedreigd wordt. En in de buurt van die redacties in Amsterdam wonen nogal wat Turken, dus dat doen we maar niet. Kranten staan in de rij voor het belachelijk maken van Baudet of Trump, maar aan Erdogan willen ze hun handen niet branden.”

“Sommige collega’s passen zich aan, van hen moet ik het niet hebben. ‘Ruben is wat radicaler’, hoor ik dan een collega op tv zeggen op de dag dat ‘Charlie Hebdo’ wordt herdacht. ‘Ik ben er wat flexibeler mee.’ En vervolgens zegt hij dat hij de profeet Mohammed niet mag tekenen, ‘dus ik houd mij aan die regel, want het wordt in verband gebracht met terrorisme en daar wil ik van afblijven’. Regel?”

Op Facebook verwijst Oppenheimer ook nog naar een paar reacties van collega-cartoonisten, die volgens hem precies onderstrepen wat hij bedoelt en de reden waarom hij niets verwacht van collega’s.

Lees ook:
Grapperhaus: cartoonist Oppenheimer niet uitleveren (19 december 2017)
Cartoonist Ruben L. Oppenheimer moet tweet met sportprent van Erdogan verwijderen (18 december 2017)
Gouden tijden voor de ontembare tekenaar (3 november 2017)

Bekijk meer van

Ruben L. Oppenheimer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.