website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

SP plaatst rectificatie voor onrechtmatig gebruik cartoon Oppenheimer

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 12 juni 2019, 16:21

Foto: Een beeld uit het spotje van de SP

Foto: Een beeld uit het spotje van de SP

Nieuws De SP heeft op zijn website een rectificatie geplaatst voor het onrechtmatig gebruik van een cartoon van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. De politieke partij maakte in aanloop van de verkiezingen voor het Europees Parlement van vorige maand een video over de fictieve Europarlementariër Hans Brusselmans. In de video was een trekpop te zien die samengesteld was uit twee verschillende cartoons. Een van die cartoons was gemaakt door Oppenheimer.

De cartoonist eiste via zijn NVJ-advocaat dat de SP de video met de trekpop zou verwijderen. Ook wilde hij dat de politieke partij een rectificatie op zijn website zou plaatsen. Hoewel de video snel offline werd gehaald bleef die rectificatie uit. Daarom daagde Oppenheimer de SP voor de rechter om alsnog een rectificatie af te dwingen. Die zaak stond voor aanstaande donderdag op de rol.

Toch een rectificatie
De SP plaatste de rectificatie woensdag echter alsnog. Daarin stelt de partij inderdaad geen toestemming gehad te hebben voor het gebruik van de cartoon van Oppenheimer. Ook voor het aanpassen van de cartoon – de SP verving het hoofd van Ivo Opstelten in de originele tekening door dat van minister-president Mark Rutte – had de SP geen toestemming.

“Ten onrecht hebben wij de indruk gewekt dat Oppenheimer bij de totstandkoming van onze videoclip betrokken was, hetgeen uitdrukkelijk niet het geval is”, schrijft de SP. “Ruben L. Oppenheimer is op geen enkele wijze verbonden aan de SP en wil op een enkele wijze met de SP en onze video worden geassocieerd. Het spijt ons dat we zijn politieke en artistieke onafhankelijkheid hebben aangetast.”

Zitting gaat door
De rechtszaak van Oppenheimer tegen de SP gaat ondanks de rectificatie gewoon door, meldt de advocaat van de cartoonist desgevraagd. Oppenheimer had immers ook om een schadevergoeding gevraagd voor de schending van zijn eer en goede naam en de schending van zijn auteursrechten. De SP weigert die claims (samen 8500 euro) te betalen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.