onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 27 november 2019, 10:51 | 0 reacties, praat mee

Britse uitgevers boos over als kranten vermomde verkiezingsfolders

Enkele van de lokaal verspreidde nepkranten van de Liberal Democrats | Election Leaflets

De Britse partij Liberal Democrats ligt onder vuur voor een reeks verkiezingsfolders die het heeft laten vormgeven alsof het reguliere kranten zijn. Een regionale uitgever roept collega's op de komende tijd zelfs helemaal geen nieuws over de Lib Dems meer te publiceren.

In de regio geeft die uitgever een krant uit met Gazette in de naam; de krant van de Lib Dems gebruikt ook die term. Andere kranten die het gevoel hebben te zijn nagebootst zeggen dat de partij meelift op het harde werk van diezelfde lokale journalisten die daadwerkelijk hebben gevochten voor het behoud van lokale diensten als bibliotheken en ziekenhuizen of corruptie hebben aangetoond.

Critici wijzen bovendien op het gemak waarmee politici de term nepnieuws rondstrooien, maar er nu een hele krant mee vullen.

Britse partijen zoeken deze verkiezingscampagne wel meer de grenzen op: zo wijzigde de persvoorlichters van de Conservatieven tijdens een debat-avond hun Twitter-account, zodat het leek alsof ze een onafhankelijke factchecker waren. De krant Daily Mirror werd onlangs vanwege berichtgeving van een campagnebus geweerd.

Volgens de Lib Dems is de gekozen vorm bedoeld om mensen te bewegen het materiaal echt te lezen, iets dat met een standaard campagnefoldertje minder zeker is. The Guardian wijst erop dat sommige regionale kranten soms hun hele voorpagina verkopen aan één adverterende politieke partij.

De Conservatieven verspreidden onlangs een folder met sterke roddelblad-vormgeving, bericht trackingsite Election Leaflets.

Bekijk meer van

Groot-Brittannië

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.