persveilig seminar

— donderdag 9 juli 2020, 15:17 | 0 reacties, praat mee

BBC stopt met gratis tv-licenties voor 75-plussers

© Andy Rain / EPA

De BBC zal de gratis tv-licenties voor de meeste 75-plussers stopzetten, meldt de Britse publieke omroep. Laatste wijziging: 9 juli 2020, 15:29

Eigenlijk zou een en ander al in juni in werking zijn getreden, maar door de coronacrisis liep het plan vertraging op. Vanaf 1 augustus wordt aan meer dan drie miljoen huishoudens gevraagd de vergoeding van 157,50 pond per jaar voor kijk- en luistergeld te betalen.

Alleen huishoudens waar iemand pensioen ontvangt, komen nog in aanmerking voor een gratis vergunning. Sinds 2000 worden de gratis licenties door de regering verstrekt, maar in de laatste overeenkomst met de overheid over het kijk- en luistergeld is de verantwoordelijkheid voor de voorziening overgedragen aan de omroep.

Omdat ook de indexering van het kijk- en luistergeld werd gestaakt, kwam het budget van de Britse publieke omroep onder flinke druk te staan. Het cadeautje aan 75-jarigen betekende door toenemende vergrijzing dat die druk steeds verder opliep. “De BBC kon de regeling niet blijven uitstellen zonder gevolgen voor programma’s en diensten”, aldus BBC-voorzitter Sir David Clementi.

Doorgaan op oude voet had de omroep 745 miljoen pond gekost en zou daarmee het einde inluiden voor onder meer BBC Two, BBC Four, BBC News Channel, BBC Scotland channel, Radio 5 Live, en “enkele lokale radiostations”.

Eerder heeft de omroep al aangegeven 125 miljoen pond te moeten bezuinigingen als gevolg van de pandemie, en dat is inclusief de kosten voor de opgelopen vertraging van het invoeren van de licentie voor 75-plussers. Begin dit jaar werd ook al een bezuinigingsronde aangekondigd. Meer bij de BBC / The Guardian

Bekijk meer van

Groot-Brittannië BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.