— donderdag 21 september 2023, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Britse media doen hernieuwde oproep om SLAPP-zaken te verbieden

In februari 2022 werd een petitie van ruim 213 duizend handtekeningen aangeboden aan EU-commissaris Věra Jourová, waarin de EU wordt gemaand om snel met anti-SLAPP-wetgeving te komen. | AFP

Britse uitgevers en zenders eisen van de overheid meer haast met wetgeving die journalisten moet beschermen tegen intimiderende rechtszaken. Ondanks slepende beloftes en een vorig jaar zomer afgeronde publieke consultatie, is er van tastbare vooruitgang geen sprake. Laatste wijziging: 21 september 2023, 10:40

Zogeheten Strategic Lawsuit Against Public Participation-zaken (SLAPP) proberen publiek debat te ondermijnen en publicaties te voorkomen door individuele journalisten of platformen te intimideren met potentieel torenhoge proceskosten.

De uitgevers en zenders willen dat in de komende troonrede een harde belofte komt dat de regering SLAPP nu toch echt gaat indammen.

De reputatie van de huidige Britse smaadwetgeving is dusdanig dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken. De wetgeving moet daar op de schop, is de consensus. In de zomer van 2022 rondde de Britse regering een publieke consultatie af; daarna lijkt er echter weinig voortgang te zijn geweest.

Het hoofd van zender ITN Rachel Corp zegt dat een stevige anti-SLAPP-wet het signaal afgeeft dat het Verenigd Koninkrijk journalistiek met trots verdedigt, “waar we moeilijke vragen kunnen stellen en machtshebbers te verantwoording worden geroepen”. Een woordvoerster van het Britse ministerie van Justitie zegt dat er al ongekende stappen zijn gezet om misbruik van het juridische systeem uit te bannen.

Wetgeving “komt er zo snel mogelijk aan”, aldus de woordvoerster in dagblad The Times. In april 2022 deed de Europese Commissie een voorstel om SLAPP aan te pakken. Ook in dat proces is verder weinig vooruitgang geboekt.

Verder lijkt een opmerkelijke stap van huidig premier Sunak rondom een SLAPP-zaak zonder gevolgen te blijven. Sunak, toen minister van Financiën, haalde belemmeringen weg zodat oprichter van de Russische huurlingenorganisatie Wagner Jevgeni Prigozjin een SLAPP-zaak tegen Eliot Higgins kon beginnen.

De zaak viel uiteen toen Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon. Prigozjin kwam 23 augustus om bij een mysterieus en nog onopgehelderd vliegtuigongeluk.

Bekijk meer van

SLAPP Groot-Brittannië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.