— donderdag 17 maart 2022, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Aanpassing Britse smaadwetgeving moet intimidatie journalisten indammen

Carole Cadwalladr op weg naar de vierde zittingsdag in haar smaadzaak, begin dit jaar | i-images / ANP

De smaadwetgeving in Groot-Brittannië gaat op de schop. De juridische kosten krijgen een plafond en wie een smaadzaak begint moet eerst aantonen dat een uitspraak met kwaadaardige opzet is gedaan. De reputatie van de huidige Britse smaadwetgeving is dusdanig dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken. Laatste wijziging: 17 maart 2022, 09:43

De tactiek staat bekend als Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP), rechtszaken bedoeld om publieke informatie te onderdrukken en journalisten en media te intimideren. Sinds de start van oorlog in Oekraïne zijn veel oligarchen ongelukkig met berichtgeving over hun banden met Poetin.

Diverse journalisten worden met jaren slepende SLAPP-zaken juridisch geïntimideerd, meldt de Guardian. Sommige journalisten moeten vaak meerdere zaken tegelijk bevechten. Britse parlementariërs uitten begin dit jaarhun onvrede over de huidige aantrekkelijke Britse smaadwetgeving.

Onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr (Guardian/Observer) is persoonlijk aangeklaagd door de Britse zakenman Arron Banks, die stelt dat Cadwalladr hem smadelijk heeft bejegend door tijdens een zogeheten TED-talk zijn banden met de Russische overheid ter sprake te brengen.

De Britse overheid werkt aan voorstellen om SLAPP te ontmoedigen. Ook in de Europese Unie wordt gewerkt aan wetgeving die misbruik van het rechtssysteem voor intimidatie moet voorkomen.

Een van de voorgestelde oplossingen is ook een vroeg rechterlijk oordeel over het publieke belang in een zaak. Dat moet hoog oplopende kosten (tegen miljardairs met diepe zakken) al in een vroeg stadium voorkomen. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.