word studentlid

— maandag 2 november 2020, 11:31 | 0 reacties, praat mee

‘Britse smaadwetgeving misbruikt voor intimidatie buitenlandse onderzoeksjournalisten’

‘Britse smaadwetgeving misbruikt voor intimidatie buitenlandse onderzoeksjournalisten’
AFP

Buitenlandse journalisten die over corruptie en financiële criminaliteit berichten, worden vaak in Groot-Brittannië aangeklaagd onder Britse smaadwetgeving. Dit misbruik van Britse wetgeving moet stoppen, vindt denktank Foreign Policy Centre (FPC). Laatste wijziging: 2 november 2020, 11:43

Er worden in Groot-Brittannië meer rechtszaken gevoerd tegen financiële journalisten dan in alle Europese landen en de Verenigde Staten opgeteld, aldus FPC. De denktank zegt in het vandaag verschenen rapport Unsafe for Scrutiny dat de Britse overheid stappen moet zetten, als het werkelijk serieus is over het aanpakken van corruptie en bescherming van journalisten.

In veel gevallen volgen juridische stappen nadat onderzoek links met de Britse financiële stelsel en belastingontwijking aantoonde. Het is mogelijk om een smaadzaak te beginnen in Groot-Brittannië, ook als de klager zelf niet in het land woont.

FPC merkt op dat het zeldzaam is dat een zaak daadwerkelijk voor de rechter komt, maar dat een dreigement met juridische stappen vaak voldoende intimiderend werkt, zodat bepaalde ontdekkingen vanwege zelf-censuur niet in de openbaarheid komen. De mentale belasting van zulke claims weegt ook zwaar, aldus respondenten.

FPC en activisten zeggen dat Europese landen wetgeving moeten aannemen om het indienen van rechtszaken te ontmoedigen, als die duidelijk enkel bedoeld zijn om publicatie te verstoren. In Amerika en Canada bestaat al zulke wetgeving, ook wel SLAPP genoemd - Strategic Litigation Against Public Participation.

Verder zouden rechters zulke verstorende rechtszaken beter leren herkennen. Wie toch wordt aangeklaagd, zou bovendien meer hulp moeten krijgen dan nu gebeurt. Meer bij The Guardian

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.