— dinsdag 24 januari 2023, 10:33 | 0 reacties, praat mee

‘Huidige Britse premier Sunak maakte weg vrij voor SLAPP-rechtszaak tegen Bellingcat-journalist’

Een veroordeling van Eliot Higgins zou de eerste stap zijn geweest om sancties tegen Prigozjin te laten opheffen, blijkt uit gehackte mails. | AFP

Jevgeni Prigozjin, de oprichter van de Russische huurlingenorganisatie Wagner, startte in 2021 in Groot-Brittannië een rechtszaak tegen Eliot Higgins, oprichter van onderzoeksplatform Bellingcat. Prigozjin kon dat doen dankzij een speciale ontheffing die is verleend door de Britse regering, ondanks dat de Rus al sinds 2020 onderwerp is van Europese sancties. Laatste wijziging: 24 januari 2023, 10:40

Dat blijkt uit in oktober vorig jaar gehackte e-mails die door The Intercept en openDemocracy zijn geanalyseerd. In 2021 kreeg een Brits advocatenkantoor - ondanks sancties uit 2020 - toestemming om voor Prigozjin op te treden. Omdat hun cliënt niet naar Londen kon komen vanwege die sancties, mochten zijn advocaten van de Britse regering naar Sint Petersburg afreizen om de strategie af te stemmen.

Een betaling vanuit Rusland voor geleverde diensten werd vanwege de sancties in eerste instantie door de ontvangende Britse bank geweigerd. Na de Russische invasie van Oekraïne viel de rechtszaak uit elkaar.

Pikant is dat Bellingcat in Nederland is gevestigd, maar Prigozjin zich ervan bewust was dat de zaak tegen journalist Higgins zaak hier weinig kans zou maken. Ook zijn straffen wegens smaad in Groot-Brittannië zwaarder en financieel pijnlijker voor de verliezende partij.

Uit de mails blijkt verder dat de zaak zich richtte op Eliot Higgins het individu, niet Bellingcat de organisatie. Uit de mails blijkt verder dat Prigozjin hoopte dat een veroordeling van Higgins een eerste stap richting opheffing van sancties kon zijn.

Zogeheten Strategic Lawsuit Against Public Participation-zaken (SLAPP) proberen publiek debat te ondermijnen en publicaties te voorkomen door individuele journalisten of platformen te intimideren met potentieel torenhoge proceskosten.

De reputatie van de huidige Britse smaadwetgeving is dusdanig dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken. De wetgeving moet daar op de schop. In de zomer van 2022 rondde de Britse regering een publieke consultatie af; daarna lijkt er weinig voortgang te zijn geweest.

De mails tonen verder aan dat het Britse ministerie van Financiën tot in detail op de hoogte was van het verloop van de zaak. Dat departement werd toen geleid door Rishi Sunak - inmiddels premier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.