data als kans

— maandag 24 januari 2022, 11:56 | 0 reacties, praat mee

Britse Hoge Raad: Assange mag uitlevering aan Verenigde Staten aanvechten

AFP

De Hoge Raad van Groot-Brittannië heeft maandagochtend besloten dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn uitlevering aan de Verenigde Staten mag aanvechten. Voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange betekent dat een glimp hoop dat hij een nieuwe slepende rechtszaak in Amerika kan voorkomen. Laatste wijziging: 24 januari 2022, 14:21

Er zit een maar aan het besluit: Assange mag zich met zijn bezwaar niet rechtstreeks aan het Hooggerechtshof richten, wat betekent dat het Hof nog kan besluiten de aanvechting in zijn geheel te negeren. In dat geval wordt het uitleveringsbevel aan minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel voorgelegd ter goedkeuring. Dat zou dan nog enkel een formaliteit zijn; in 2019 ondertekende Patels voorganger Sajid Javid het uitleveringsverzoek al.

Assanges advocaten zeggen dat de Britse autoriteiten veel te veel waarde hechten aan Amerikaanse garanties rondom een eerlijk proces. In theorie kan Assange tot 175 jaar cel veroordeeld worden, aldus zijn advocaten. Het duurt mogelijk maanden voor zijn beroep in behandeling wordt genomen, aldus Britse media.

In december 2021 werd het laatste juridisch bezwaar tegen eventuele uitlevering van Assange al verworpen. Medestanders, aanhangers en familie stonden begin deze maand al stil bij het feit dat Assange duizend dagen gevangen zit, ondanks dat hij een eerder opgelegde jaar celstraf voor het schenden van zijn borgtocht allang heeft uitgezeten.

Critici stellen dat Groot-Brittannië hem illegaal langer vasthoudt, tot de uitlevering is geregeld. Assange’s gezondheid is in de jaren die hij doorbracht in de Ecuadoriaanse ambassade en de jaren in de Britse gevangenis sterk achteruit gegaan. Diverse artsen pleitten in het verleden bij de rechtbank om vrijlating, gezien de broze gezondheid en een suïcide-risico, mocht het tot uitlevering komen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.