— donderdag 16 maart 2023, 14:44 | 0 reacties, praat mee

Britse en Belgische regering verbieden TikTok op zakelijke apparaten

Het ByteDance-hoofdkantoor in Beijing. De maker van TikTok ligt internationaal onder vuur wegen vrees dat de app gebruikers bespioneerd en data naar China wegsluist. | EPA

De Britse regering verbiedt per direct TikTok op zakelijke telefoons en andere apparaten van overheidspersoneel. Hiertoe is besloten wegens zorgen over gevoelige informatie die mogelijk wordt verzameld door de app uit China. Vorige week besloot ook de Belgische federale regering tot zo'n verbod. Laatste wijziging: 16 maart 2023, 14:48

Diverse overheden, de Amerikaanse voorop, vrezen dat China de software kan gebruiken voor spionage. China noemt deze aanvallen onterecht. De Amerikaanse overheid zou aansturen op een verkoop van TikTok door de Chinese moeder ByteDance. Dat bedrijf zou daar toe geneigd zijn, lijkt het. Zonder zo’n afsplitsing dreigt binnen de Verenigde Staten een verbod op TikTok.

Het Britse besluit volgt na advies van experts op het gebied van cyberveiligheid. Eerder zijn soortgelijke beslissingen genomen door bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie. In Nederland geldt momenteel geen verbod.

De app TikTok is een van de populairste sociale mediaplatforms van dit moment, maar wereldwijd zijn zorgen over de privacy van de gebruikers. Voor gebruik van TikTok moeten gebruikers de app toestemming geven om bepaalde data te verzamelen en op te slaan. Er wordt gevreesd dat China toegang heeft tot deze data.

TikTok stelt teleurgesteld te zijn dat het Verenigd Koninkrijk andere landen volgt met het invoeren van een verbod. Deze maatregelen zijn volgens een woordvoerder “gebaseerd op fundamentele misvattingen en worden gedreven door een bredere geopolitiek waar TikTok en onze miljoenen gebruikers in het VK geen rol in spelen”.

Eind vorig jaar erkende ByteDance dat TikTok-werknemers journalisten hadden bespioneerd in een poging hun bronnen te achterhalen. Ze zouden ip-adressen hebben vergeleken om te zien of journalisten zich fysiek op dezelfde locaties bevonden als van lekken verdachte TikTik-werknemers.

Nadat dit afluisteren aan het licht was gekomen, ontsloeg ByteDance vier betrokken werknemers.

Bekijk meer van

TikTok Groot-Brittannië China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.