Britse en Belgische regering verbieden TikTok op zakelijke apparaten

De Britse regering verbiedt per direct TikTok op zakelijke telefoons en andere apparaten van overheidspersoneel. Hiertoe is besloten wegens zorgen over gevoelige informatie die mogelijk wordt verzameld door de app uit China. Vorige week besloot ook de Belgische federale regering tot zo'n verbod.
Diverse overheden, de Amerikaanse voorop, vrezen dat China de software kan gebruiken voor spionage. China noemt deze aanvallen onterecht. De Amerikaanse overheid zou aansturen op een verkoop van TikTok door de Chinese moeder ByteDance. Dat bedrijf zou daar toe geneigd zijn, lijkt het. Zonder zo’n afsplitsing dreigt binnen de Verenigde Staten een verbod op TikTok.
Het Britse besluit volgt na advies van experts op het gebied van cyberveiligheid. Eerder zijn soortgelijke beslissingen genomen door bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie. In Nederland geldt momenteel geen verbod.
De app TikTok is een van de populairste sociale mediaplatforms van dit moment, maar wereldwijd zijn zorgen over de privacy van de gebruikers. Voor gebruik van TikTok moeten gebruikers de app toestemming geven om bepaalde data te verzamelen en op te slaan. Er wordt gevreesd dat China toegang heeft tot deze data.
TikTok stelt teleurgesteld te zijn dat het Verenigd Koninkrijk andere landen volgt met het invoeren van een verbod. Deze maatregelen zijn volgens een woordvoerder “gebaseerd op fundamentele misvattingen en worden gedreven door een bredere geopolitiek waar TikTok en onze miljoenen gebruikers in het VK geen rol in spelen”.
Eind vorig jaar erkende ByteDance dat TikTok-werknemers journalisten hadden bespioneerd in een poging hun bronnen te achterhalen. Ze zouden ip-adressen hebben vergeleken om te zien of journalisten zich fysiek op dezelfde locaties bevonden als van lekken verdachte TikTik-werknemers.
Nadat dit afluisteren aan het licht was gekomen, ontsloeg ByteDance vier betrokken werknemers.
Praat mee