— donderdag 31 juli 2014, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Britse politici: vergeetrecht onwerkbaar

Het recht om vergeten te worden is een controversiële beslissing van het Europese Hof van Justitie van begin mei. Het regelt dat mensen zoekmachines kunnen vragen verwijzingen naar verouderde artikelen te verwijderen, zodat ze niet tot in lengte van dagen met (jeugd)zondes worden achtervolgd. Een Brits parlementair comité heeft het oordeel onderzocht en noemt de sindsdien ontstane situatie ronduit "onwerkbaar en onredelijk." Google moet inmiddels tienduizenden verwijderverzoeken wegen en uitvoeren. Het comité heeft kritiek op de Europese regel, die van zoekmachines rechter en beul tegelijk maakt.

Individuele mediabedrijven zoals de BBC besloten regels voor het verwijderen van inhoud aan te passen. Engeland zou zelf wetgeving moeten invoeren die de Europese regel onschadelijk maakt, aldus sommige politici tegenover technologiesite Wired.

Ook daarop is kritiek: het einde van de zogeheten bewaarplicht werd in Engeland ook via eigen wetgeving omzeild. Verder maakte Engeland een eigen afluisterwet genaamd DRIP, die eerder deze maand in razend tempo werd ingevoerd.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.