data als kans

— maandag 2 mei 2022, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Breuk tussen de Raad voor de Journalistiek en omroep BNNVARA nog niet gelijmd

Sinds eind december 2020 erkent BNNVARA de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) niet meer. Dit gebeurde na uitspraken van de RvdJ over een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla. Anderhalf jaar later zeggen beide partijen tegen Villamedia dat er van een succesvolle lijmpoging nog steeds geen sprake is. Laatste wijziging: 3 mei 2022, 09:11

Eind 2020 schortte de omroep medewerking aan de Raad op, omdat zij zich volstrekt niet kon vinden in een oordeel van de Raad over een klacht tegen een uitzending van het programma Zembla.

Het ging in het oordeel om de berichtgeving over de stort van granuliet (een restproduct van het bewerken van graniet en steenslag voor asfalt) in een uiterwaard van de Maas. De klagers bij de Raad, de eigenaren van steenhandel Bontrup, worden in de aflevering beschuldigd van het bewust illegaal dumpen van schadelijke stoffen. De Raad concludeerde echter, kort samengevat, dat de beschuldiging van strafbaar handelen niet van genoeg context en duiding was voorzien en dat in de publicaties onvoldoende aandacht werd besteed aan het wederhoor.

‘Raad stond altijd op voor gesprekken’
Anderhalf jaar later na het besluit van BNNVARA zegt Frits van Exter, voorzitter van de RvdJ, dat hij de gang van zaken tussen de partijen betreurt. Van Exter zegt ook dat de lange pauze niet enkel de RvdJ te verwijten valt. De Raad heeft er volgens hem altijd voor open gestaan om de gesprekken met BNNVARA weer op gang te brengen. De voorzitter heeft er wel vertrouwen in dat BNNVARA, vroeg of laat, de Raad wel weer zal erkennen.

Volgens Gert-Jan Hartlief, teamleider communicatie van BNNVARA, hebben de zender en de Raad de afgelopen anderhalf jaar nog wel contact met elkaar gehad.

Dit heeft nog niet geleid tot een doorbraak. Ook volgens Hartlief is de kans dat BNNVARA de Raad weer zal erkennen nog altijd aanwezig.

Bekijk meer van

RvdJ BNNVARA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.