— zaterdag 17 november 2018, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Brandpunt+ en Vrij Nederland werken samen in transmediaal project

Wat kan onze generatie nú doen om klimaatverandering een halt toe te roepen? Op die vraag zoeken meerdere media de komende weken antwoord binnen een bijzonder samenwerkingsverband, getiteld Dus wat gaan wij doen?. “Transmediale journalistiek”, noemt projectleider Ties Joosten het. “Dat is de logische opvolger van multimediale en crossmediale journalistiek. Bij transmediale journalistiek maak je met meerdere media tegelijkertijd verhalen over één onderwerp, die je op meerdere platforms uitzet. Volgens mij is dat nog niet eerder gedaan in Nederland.” Laatste wijziging: 19 november 2018, 16:27

Binnen de samenwerking die Joosten heeft opgezet gaat ieder deelnemend medium op zijn eigen manier op zoek naar antwoord op de hoofdvraag. Brandpunt+ doet dat met een reeks artikelen en vier documentaires van ieder een kwartier lang. Vrij Nederland is de andere deelnemende partij en maakt een reeks podcasts en strips. Daarnaast houdt de duurzame Rotterdamse bedrijfshub Blue City op 9 februari een event rondom het onderwerp.

Volgens Joosten leveren de producties samen een bepaalde gelaagdheid op. “Met online documentaires bereik je een groot publiek. Maar ze mogen vanwege het format maar kort duren”, legt Joosten uit. “De podcasts en strips bereiken waarschijnlijk minder mensen, maar zijn goedkoper om te maken en bieden daarom meer ruimte voor verdieping. Bij het evenement kun je nóg meer verdieping bieden, voor een nog selecter publiek.”

Joosten, zelf freelance journalist, begon ruim een jaar geleden met het vormgeven van het project. De eerste podcast binnen het project van Joosten gaat in januari online en zijn te vinden op de website van Vrij Nederland. De documentaires verschijnen vanaf 9 januari wekelijks. Het evenement in Blue City staat op de rol voor 9 februari. Joosten: “Volgens mij is het de eerste keer dat media in Nederland op deze manier samenwerken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.