Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 12 november 2015, 11:56 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief redactieraden regionale omroepen over autonomie

Lex van Lieshout / ANP

De gezamenlijke redactieraden van de dertien regionale omroepen uitten in een brandbrief aan de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun zorgen over de autonomie van de toekomstige regionale redacties in de plannen van staatssecretaris Sander Dekker. Hoewel de toezegging van Dekker om de regionale omroepen na 2017 autonoom te laten functioneren is die borging volgens de omroepen nog niet goed geregeld, zo schrijven ze in aanloop naar het Wetgevingsoverleg op maandag 16 november. Laatste wijziging: 12 november 2015, 12:07

In 2017 moeten de dertien regionale omroepen hun administratieve taken samenbrengen in een nieuw te vormen organisatie, de Regionale Publieke Omroep (RPO). De gedeelde administratie maakt de RPO verantwoordelijk voor centraal beheer van personeel, financiën en techniek.

“Centrale programmatische aansturing vanuit concessiehouder RPO ligt op de loer, waardoor de kern van de regionale omroep, de inhoudelijke keuzes dichtbij de burger, verloren dreigt te gaan,” zo is te lezen in de brief vande omroepen aan de Leden Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

Volgens de ondertekenaars van de brief moeten er drie dingen gebeuren om de autonomie te waarborgen. In de eerste plaats het vastleggen van de positie van de BMA (de Beleidscommissie Media-aanbod) in de Mediawet. “De BMA is het enige formele orgaan dat de regionale identiteit in een verzorgingsgebied van een regionale media-instelling direct bewaakt door vaststelling van het programmabeleid.”

“Het tweede punt is de benoeming van de hoofdredacteur van een regionale omroep. Die moet in de regio plaatsvinden. Ook dat moet ons inziens in de wet worden vastgelegd. Een autonome redactie in de regio heeft recht op een autonome hoofdredacteur die geen marionet wordt van het centrale RPO-bestuur en de uit zijn midden aangestelde clusterdirecteur. De clusterdirecteur richt zich op de zakelijke bedrijfsvoering van de omroep.” [...] “Graag willen we ervoor pleiten dat een hoofdredacteur uitsluitend aangesteld of ontslagen kan worden op voordracht en na instemming van de BMA en de redactieraad. De sollicitatiecommissie voor de hoofdredacteur bestaat uit een lid van de BMA (voorzitterschap), een lid van de redactieraad en de clusterdirecteur. Een clusterdirecteur of het RPO-bestuur kan dus nooit zelfstandig beslissen over een voordracht of ontslag. “

Het laatste punt heeft betrekking op “een door alle redacties aangenomen redactiestatuut. Journalistieke autonomie, de positie van de hoofdredacteur, het vrijwaren van commerciële dan wel politieke invloeden; het zijn zaken die vastgelegd moeten worden in een onafhankelijk redactiestatuut, waarmee elke redactie afzonderlijk met tweederde meerderheid moet instemmen. Overigens kunnen redacties in de toekomst wel een gezamenlijk statuut opstellen. Een centraal door het RPO-bestuur opgelegd statuut is in onze ogen onacceptabel omdat dit de zelfstandige positie van de redacties aantast.” 
.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.