Brandbrief redactieraden regionale omroepen over autonomie

De gezamenlijke redactieraden van de dertien regionale omroepen uitten in een brandbrief aan de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun zorgen over de autonomie van de toekomstige regionale redacties in de plannen van staatssecretaris Sander Dekker. Hoewel de toezegging van Dekker om de regionale omroepen na 2017 autonoom te laten functioneren is die borging volgens de omroepen nog niet goed geregeld, zo schrijven ze in aanloop naar het Wetgevingsoverleg op maandag 16 november.
In 2017 moeten de dertien regionale omroepen hun administratieve taken samenbrengen in een nieuw te vormen organisatie, de Regionale Publieke Omroep (RPO). De gedeelde administratie maakt de RPO verantwoordelijk voor centraal beheer van personeel, financiën en techniek.
“Centrale programmatische aansturing vanuit concessiehouder RPO ligt op de loer, waardoor de kern van de regionale omroep, de inhoudelijke keuzes dichtbij de burger, verloren dreigt te gaan,” zo is te lezen in de brief vande omroepen aan de Leden Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Volgens de ondertekenaars van de brief moeten er drie dingen gebeuren om de autonomie te waarborgen. In de eerste plaats het vastleggen van de positie van de BMA (de Beleidscommissie Media-aanbod) in de Mediawet. “De BMA is het enige formele orgaan dat de regionale identiteit in een verzorgingsgebied van een regionale media-instelling direct bewaakt door vaststelling van het programmabeleid.”
“Het tweede punt is de benoeming van de hoofdredacteur van een regionale omroep. Die moet in de regio plaatsvinden. Ook dat moet ons inziens in de wet worden vastgelegd. Een autonome redactie in de regio heeft recht op een autonome hoofdredacteur die geen marionet wordt van het centrale RPO-bestuur en de uit zijn midden aangestelde clusterdirecteur. De clusterdirecteur richt zich op de zakelijke bedrijfsvoering van de omroep.” [...] “Graag willen we ervoor pleiten dat een hoofdredacteur uitsluitend aangesteld of ontslagen kan worden op voordracht en na instemming van de BMA en de redactieraad. De sollicitatiecommissie voor de hoofdredacteur bestaat uit een lid van de BMA (voorzitterschap), een lid van de redactieraad en de clusterdirecteur. Een clusterdirecteur of het RPO-bestuur kan dus nooit zelfstandig beslissen over een voordracht of ontslag. “
Het laatste punt heeft betrekking op “een door alle redacties aangenomen redactiestatuut. Journalistieke autonomie, de positie van de hoofdredacteur, het vrijwaren van commerciële dan wel politieke invloeden; het zijn zaken die vastgelegd moeten worden in een onafhankelijk redactiestatuut, waarmee elke redactie afzonderlijk met tweederde meerderheid moet instemmen. Overigens kunnen redacties in de toekomst wel een gezamenlijk statuut opstellen. Een centraal door het RPO-bestuur opgelegd statuut is in onze ogen onacceptabel omdat dit de zelfstandige positie van de redacties aantast.”
.
Praat mee