— vrijdag 25 november 2016, 13:32 | 0 reacties, praat mee

‘AT5 moet veertiende regionale omroep worden’

De Amsterdamse Kunstraad wil nog steeds dat de lokale omroep AT5 zich losmaakt van het regionale omroep NH en zelfs de veertiende regionale omroep van het land moet worden. De omroepen werken sinds 2012 samen. Het samenwerken doet de stadszender geen goed. Dat schrijft de Amsterdamse Kunstraad (AKr) in het advies 'Afstemmen op At5', dat een vervolg is op en nadere uitwerking van het eerdere advies dat de kunstraad samen met de Raad voor Cultuur oktober 2015 uitbracht.

In dit nieuwste advies van de Amsterdamse Kunstraad staat dat de samenwerking vooral kostenbesparend lijkt te zijn voor NH. De regionale omroep had voorheen eigen verslaggevers om het Amsterdamse nieuws te verslaan, nu wordt het ingekocht bij AT5 voor 198.000 euro per jaar. “Als we dit afzetten tegen de jaarlijkse subsidie voor de regionale omroep (bijna 15 miljoen euro, AT5 krijgt 2,8 miljoen euro) dan komt NH ogenschijnlijk tot een wel zeer lage inschatting van de ‘marktwaarde’ van het Amsterdamse nieuws.” Ook staat er in het advies dat AT5 meebetaalt aan faciliteiten die het niet echt nodig heeft, waardoor te weinig geld overblijft voor gedegen achtergrondjournalistiek en een eigenzinnige programmering.

De Raad voor Cultuur, adviesorgaan van regering en parlement, vindt dat AT5 een volwaardige regionale omroep moet worden, die Amsterdam en omstreken bedient. NH kan zich dan richten op de rest van de provincie. Daarmee onderschrijft de Raad de conclusies van de Amsterdamse Kunstraad (AKr). Opvallend, want staatssecretaris Dekker wil vooral dat regionale omroepen samen gaan werken.

Het advies van de Raad voor Cultuur kan worden gezien als een belangrijk signaal. De AKr verwacht dat de toekomst van AT5 en NH maandag, als de Tweede Kamer de mediabegroting bespreekt, aan de orde komt. Volgens Akr zou het aflopen van de huidige licentie van NH, in september 2018, een “nieuw aanknopingspunt” kunnen bieden om ruimte aan te bieden aan AT5 als veertiende omroep. “AT5 moet zich wat betreft de kunstraad op afzienbare termijn klaarmaken om regionale zender te worden. Mede in dat kader moet de ontvlechting tussen NH en AT5 zo spoedig mogelijk plaatsvinden.” Meer bij NRC.next via Blendle / Het Parool via Blendle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.