— vrijdag 9 februari 2024, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Branchevereniging producenten volgende week in gesprek met leden na rapport-Van Rijn

© Marcel Antonisse

De Vereniging van Nederlandse Content Producenten (NCP), de branchevereniging voor onafhankelijke tv- en filmproducenten, gaat met haar leden in gesprek over de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Commissie-Van Rijn. Dat laat adjunct-directeur van NCP Jaap Visser vrijdag weten. Onder andere EndemolShine Nederland, Medialane, ITV Studios Nederland en Tuvalu zijn lid van de NCP. Laatste wijziging: 9 februari 2024, 16:49

De commissie concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de publieke omroep. Veel programma’s, ook van de NPO, worden door externe producenten gemaakt die ook aangesloten zijn bij de NCP. “Ik denk dat de schrik er goed in zit”, zegt Visser over het rapport. “Wij voelen als branchevereniging verantwoordelijk. We hebben onszelf afgevraagd, wat moeten we als organisatie doen, en wat moeten we in gezamenlijkheid oppakken. Daar gaan we de komende weken over praten.”

Naar aanleiding van het rapport is er volgende week een bijeenkomst met de leden “om te kijken wat we nog meer kunnen doen”. De vereniging heeft contact met de NPO via het Mediapact Respectvol Samenwerken, zegt Visser. Dat is ondertekend door RTL, Talpa Network, de NPO, mediabedrijven EMG en NEP en dus de NCP. Het pact kwam tot stand na onderzoek van BOOS naar de misstanden achter de schermen bij het programma The Voice of Holland.

Welke stappen genomen worden de komende tijd is volgens Visser nog niet precies te zeggen. “Het rapport is net uit, volgende week hebben we onze eerste bijeenkomst.” Wel denkt hij dat sowieso naar de “code of conduct” gekeken gaat worden, de al eerder opgestelde gedragscode. “De ‘code of conduct’ is misschien niet specifiek genoeg op dit vlak. Die gaan we tegen het licht houden, die kan nog steviger en concreter.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.