— donderdag 3 juni 2021, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Ans Boersma schuldig aan valsheid in geschrifte, maar krijgt geen straf

© Robin Utrecht / ANP

Journaliste Ans Boersma is schuldig aan valsheid in geschrifte bij het aanvragen van een visum voor haar toenmalige Syrische vriend Aziz A., maar krijgt daar geen straf voor, meldt het AD.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand. De journaliste gaf eerder aan vrijspraak te verwachtten wegens gebrek aan bewijs.

Boersma vroeg in 2014 op basis van vervalste documenten een toeristenvisum voor Nederland aan voor haar toenmalige vriend Aziz A. Justitie ziet hem inmiddels als een voormalig kopstuk van een terroristische organisatie in Syrië en vervolgt hem daar ook voor. Boersma ontkende dat ze wist van het verleden van haar toenmalige vriend.

De rechters vinden niet bewezen dat Boersma wist dat het paspoort van Aziz vals was. “Van het universiteitsdiploma wist u dat mogelijk wel, maar we kunnen het niet bewijzen.” Ook stelde de rechtbank dat ‘we niet denken dat u bewust iemand hierheen wilde halen die banden heeft met een terroristische organisatie’. “Maar wel iemand op wie u verliefd was.”

De rechtbank vindt wel bewezen dat Boersma aandikte dat Aziz een zakenman was die 2000 euro per maand verdiende. Dat deed hij namelijk niet. “Dat is achteloos en opportunistisch omgaan met de werkelijkheid.” De rechtbank stelde donderdag dat Boersma op dat punt wel schuldig is, ‘maar ook al genoeg gestraft door alles wat er gebeurd is’.

De journaliste werd als gevolg van informatieverstrekking van het Openbaar Ministerie naar de Turkse autoriteiten in 2019 Turkije uitgezet. De Nederlandse staat heeft een schadevergoeding aan haar betaald. Meer bij het AD / Rechtbank Rotterdam

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.