website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Boek ‘Verslaggever van beroep’: Sytze van der Zee blikt terug

Bert Steinmetz — Geplaatst in boek op vrijdag 16 februari 2018, 12:00

Sytze van der Zee gaat in 1987 bij Het Parool aan de slag als hoofdredacteur.

Sytze van der Zee gaat in 1987 bij Het Parool aan de slag als hoofdredacteur. - © Cor Out/ANP

Opinie Sytze van der Zee wordt volgend jaar 80. Toch gaat hij ongeremd door met wat hij zijn hele leven als zijn bestemming heeft gezien: schrijven, verslag doen. Vandaag verschijnt zijn nieuwste boek ‘Verslaggever van beroep’. Bert Steinmetz, oud-verslaggever van Het Parool, las het alvast.

Het boek heeft de best denkbare titel van wat Van der Zee simpelweg zijn herinneringen noemt. In ruim vierhonderd bladzijden neemt hij zijn journalistieke loopbaan door, van zijn eerste baan in 1963 bij het Nieuw Utrechts Dagblad (NUD), een toenmalig kopblad van Het Parool, tot zijn vertrek als hoofdredacteur van Het Parool in 1996. Wat je noemt een cirkel rond.

Na een paar jaar NUD en Haagsche Courant meldde Van der Zee zich in 1966 bij het Algemeen Handelsblad, en daarmee begint eigenlijk zijn relaas. Zijn herinneringen volgen twee grote lijnen: wat hij allemaal als verslaggever heeft meegemaakt, en de revolutionaire ontwikkelingen in krantenland.

Daarbij houdt hij niet simpelweg de chronologische volgorde aan, maar springt met zijn herinneringen steeds twintig jaar vooruit en weer terug in de tijd. Zo kan de lezer de gebeurtenissen in dienst van het Handelsblad, van 1966 tot 1986, en het spannende avontuur daarna bij Het Parool steeds naast elkaar volgen. Het vereist af en toe wat omschakeling, maar zo worden het allerminst saaie memoires.

Dit temeer omdat Van der Zee zich niet overgeeft aan veel borstklopperij. Natuurlijk, zijn journalistieke hoogstandjes komen aan de orde, en hij is ook niet te beroerd om zijn oordeel over deze en gene te geven, maar het is allesbehalve een afrekening geworden, zoals het geval was bij ‘De overkant’, het boek uit 1998 waarin hij zijn Parool-jaren van zich af schreef.

Vanaf 1969 werkte Van der Zee ruim vijftien jaar als correspondent in het buitenland, eerst voor Handelsblad en zusterkrant NRC, vanaf 1970 voor NRC Handelsblad. In Bonn, vervolgens Brussel en tot slot Washington, vanwaar hij ook verslag deed van de coup in Suriname.

Na een kort maar hevig avontuur in de hoofdredactie van Elsevier kwam het hoofdredacteurschap van Het Parool. Net als bij het Handelsblad had hij te maken met een krant in zwaar weer en een lastige directie. Maar ditmaal stond hij zelf aan het roer (en dit deel van zijn herinneringen heb ik als redacteur van Het Parool van dichtbij meegemaakt).

Van der Zee maakt geen geheim van zijn liefde voor de krant, en dan vooral voor het ambacht van de onderzoekende verslaggeverij.

Sytze van der Zee: Verslaggever van beroep. Herinneringen. Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044631722, 440 pagina’s, € 24,99

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.