training eu starters

— donderdag 19 februari 2015, 14:30 | 0 reacties, praat mee

Journalist/oplichter eindigt doorzeefd

In het overzichtsboek van Jack Kooistra over liquidaties in Nederland in 1940-1945 staat over Jean Gustave Schoup alleen dit: ‘Schoup werd verdacht van collaboratie met de vijand en verraad en is daarom uitgeschakeld.’ Het kan ook grondiger: Cees van Hoore besteedt 279 pagina’s aan Schoup in zijn boek ‘Het lijk bij de Keukenhof’. Het is een schelmenroman geworden over het leven van de Belgische handelaar/journalist/fantast dat eindigde in een bebost stukje weiland bij Lisse, waar zijn lichaam in juni 1944 doorzeefd met kogels werd gevonden. Laatste wijziging: 31 maart 2015, 16:51

Schoup, was dat niet die presentator van TROS Aktua, met dat steile haar en die hoornen bril, midden jaren ’70? Ja, dat was Henri, de zoon van Jean Gustave. Henri was een rechtschapen journalist, die ook boeken schreef. Zijn vader, zo blijkt uit Van Hoores boek, was een beetje journalist en verder romanschrijver en vooral: oplichter. Hij liep weg van het front in de Eerste Wereldoorlog, kreeg tien jaar gevangenisstraf die hij nooit hoefde uit te zitten en begon daarna een afwisselende carrière op en over de rand van de wet. Hij ging van kwaad tot erger en kwam pas echt op stoom in de Tweede Wereldoorlog, toen hij zich als bemiddelaar opdrong aan de illegaliteit om gevangen verzetsmensen los te kopen.

Schoup praatte enorme sommen geld los (tot 150.000 gulden aan toe – dat is nu een kleine miljoen euro waard), maar hield ze voor zichzelf. Sterker nog: hij kocht er kostbare panden van die door joden gedwongen waren verlaten en kon van de huur ruim leven.

Geen wonder dat Jean Gustave Schoup, die vooral rond Rotterdam opereerde, uiteindelijk op de hitlist van het verzet kwam te staan. Auteur/onderzoeker Cees van Hoore (de man die ooit Klaas Carel Faber opspoorde in het Zuid-Duitse Ingolstadt) heeft het raadsel van Schoups executie opgelost, en kwam uiteindelijk opnieuw bij een vakbroeder terecht. H.J. Scheffer, een veelzijdig journalist (correspondent in Indië, hoofdredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad, schrijver van veelgeprezen boeken) was in de oorlog actief in het gewapend verzet, als ‘Rooie Chris’. Hij nam, 25 jaar oud, zijn verantwoordelijkheid en schrok niet terug voor het vuile werk. En zo was hij ook betrokken bij de liquidatie van oplichter/journalist Jean Gustave Schoup.

Heel mooi dat Van Hoore dit verhaal zo goed heeft uitgezocht. Het is het zoveelste voorbeeld uit de afgelopen paar jaar van geschiedschrijving over die bizarre laatste oorlogsmaanden, waarin de terreur van de bezetter en de grimmigheid van de verzetsstrijders tot een orgie van geweld hebben geleid.

Cees van Hoore: Het lijk bij de Keukenhof. Uitgeverij Aspekt, ISBN 9789461535627, 280 pagina’s, € 19,95

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.