— dinsdag 8 november 2016, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Bij CNN bepalen 14 mensen wie president wordt

Bij de Amerikaanse televisiezender CNN bepaalt vannacht een team van 14 mensen wie door de zender als de winnaar van de presidentsverkiezingen wordt uitgeroepen. In een filmpje op de website van CNN legt Jennifer Agiesta, CNN director of Polling and Election Analytics, uit hoe dat in zijn werk gaat. Laatste wijziging: 8 november 2016, 10:59

Haar team heeft op 5 november voor het laatst geoefend, vertelt Agiesta. En toen zijn ook de beelden opgenomen voor het filmpje.

Haar team werkt in duo’s van een statisticus en een politiek expert die het politieke landschap in de betreffende staat goed kent.

Zij analyseren alle beschikbare data om tot een voorspelling van de uitslag te komen. Belangrijk zijn de exit polls waarbij aan mensen wordt gevraagd wat ze hebben gestemd.

Die worden in de loop van de verkiezingsdag gelegd naast de werkelijke uitslag in kleinere plaatsen. Op die manier wordt de nauwkeurigheid van de exit polls bepaald en durft CNN uitspraken te doen over de vermoedelijke uitslag van steden en hele staten.

Tegen de tijd dat een van de presidents-kandidaten de 270 kiesmannen nadert (voldoende voor het presidentschap) wordt het proces ´heel intens´, aldus Agiesta.

Dan wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar wat andere media al melden, het ministerie van binnenlandse zaken aan uitslagen doorgeeft en naar ´andere bronnen’.

En dan is het moment daar dat op basis van verschillende voorspellingen de grote voorspelling de wereld in gaat, wie er heeft gewonnen.

Agiesta: ‘Dat is de moeilijkste beslissing, maar sinds 2000 hebben we het nog nooit fout gehad.’

De CNN berichtgeving is dit jaar ook te volgen via nu.nl, dat samenwerkt met CNN.

Bekijk meer van

NU.nl CNN

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.