Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 7 februari 2017, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Sanoma heeft goed jaar achter de rug

Mediabedrijf Sanoma heeft 2016 afgesloten met een stevige winst. Sanoma rapporteerde dinsdag een nettowinst over het afgelopen jaar van 116 miljoen euro, tegenover een verlies van bijna 158 miljoen euro in 2015. Het bedrijfsresultaat in Nederland en België (ebit) groeide daarbij met ruim een derde naar 86 miljoen euro.

De resultaten konden beleggers dinsdagmorgen evenwel niet bekoren. Het aandeel Sanoma ging op de beurs in Helsinki met bijna een tiende onderuit.

Het Finse bedrijf rekent erop dat de omzet in 2017 op ongeveer hetzelfde niveau zal uitkomen als vorig jaar.

Het Finse moederbedrijf van onder meer SBS, NU.nl, Libelle en Donald Duck zag de winstgevendheid in Nederland en België sterk verbeteren.

Vooral de Nederlandse print- en onlinetak van Sanoma deden het goed. De Nederlandse SBS-zenders hadden het nog wel lastig. Als gevolg van het EK voetbal en de Olympische spelen daalde het marktaandeel van SBS licht.

Sanoma rapporteerde een nettowinst over het afgelopen jaar van 116 miljoen euro, tegenover een verlies van bijna 158 miljoen euro in 2015. Het bedrijfsresultaat in Nederland en België (ebit) groeide daarbij met ruim een derde naar 86 miljoen euro.

De totale omzet van Sanoma kwam door afstoting van activiteiten wel 4,5 procent lager uit, op ruim 1,6 miljard euro. Zo werd onder meer de website Autotrader.nl van de hand gedaan.Dat leverde 13.3 miljoen euro op.

Bestuursvoorzitter Susan Duinhoven is tevreden over de resultaten. Volgens haar kwam het herstel van Sanoma, dat voorheen sterk kampte met teruglopende advertentie-inkomsten, sneller dan verwacht.

Een flink deel van het resultaat wordt beïnvloed door een eenmalige meevaller van 75 miljoen euro als gevolg van een overeenkomst over Nederlandse pensioenaanspraken.

Meer bij nu.nl en de jaarcijfers zelf.

Bekijk meer van

Sanoma nu.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.