Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 22 november 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Bellingcat overweegt rechtszaak tegen Russisch staatspersbureau

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins - © ANP EPA / Tolga Akmen

Onderzoekscollectief Bellingcat overweegt vanuit Nederland juridische stappen te ondernemen tegen RIA, het Russische staatspersbureau. Het onderzoekscollectief wil dat het persbureau een interview met MH17-verdachte Vladimir Tsemach rectificeert.

In dat interview wordt gesteld dat Bellingcat een identiteitsdocument van Tsemach heeft ontvangen van de Oekraïense inlichtingendiensten. Volgens Eliot Higgins, oprichter van Bellingcat, klopt daar niets van en is het onderzoekscollectief transparant geweest over de herkomst van het document.

Dat schrijft het ANP. Higgins vindt dat RIA navraag had moeten doen bij zijn organisatie. Hoewel Bellingcat zich volgens hem in het verleden vaak heeft neergelegd bij onjuiste beweringen wil Higgins dit keer wel stappen ondernemen. “We hebben ze een brief gestuurd met de eis het interview in te trekken en een rectificatie te publiceren. Anders ondernemen we juridische stappen.”

Bekijk meer van

Bellingcat

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.