website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kijktip: Bellingcat-documentaire ‘Truth in a Post-Truth World’ 20 november op NPO 2

Lars Pasveer — Geplaatst in documentaire op dinsdag 20 november 2018, 10:43

Nieuws De documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World, die vorige week op IDFA zijn wereldpremière beleefde is vanavond op NPO 2 te zien. Het internationale platform voor burger-onderzoeksjournalistiek reconstrueert op basis van diverse bronnen op internet en sociale media achtergronden bij complexe en controversiële incidenten, zoals het neerhalen van de MH17.

Het platform van oprichter Eliot Higgins (Groot-Brittannië, 1979) is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Regisseur Hans Pool stelt de vraag of Bellingcat een alternatief kan bieden voor de traditionele journalistiek, die weinig tijd en budget heeft voor langlopende onderzoeksjournalistiek.

Het documentairefestival IDFA loopt nog tot 25 november. Villamedia beschreef in aanloop naar het festival drie documentaires die met name journalisten niet zouden moeten missen. Naast Bellingcat - Truth in a Post-Truth World zijn dat documentaires rond de Panama Papers en een fascinerende inkijk in de wereld rondom Vladimir Poetin.

Eerder deze maand kondigde Higgins plannen aan voor een vaste vertegenwoordiging in Nederland. De Bellingcat-methode zou dan voor het controleren van lokaal bestuur kunnen dienen. Verder wil Bellingcat in Den Haag een permanent kantoor openen om het Internationaal Strafhof te ondersteunen bij het gebruik van ‘open source’-materiaal bij rechtszaken. De eerste vacature voor de locatie werd vandaag uitgezet.

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World, 20 november 20:25 op NPO 2. Meer bij VPRO 2DOC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.