— donderdag 8 april 2021, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Bellingcat krijgt donatie van 1 miljoen euro van Postcode Loterij

Bellingcat was in 2018 onderwerp van de documentaire Truth in a Post-Truth World. Het platform deed veel onderzoek naar de achtergronden van het neerhalen van vlucht MH17.

De Nationale Postcode Loterij doneert 1 miljoen euro aan het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat, zodat die hun werk kunnen uitbreiden. In 2019 steunde de loterij het platform ook al eens, toen met een half miljoen euro.

Tegenover het AD zegt de loterij dat de effectiviteit van de onderscheidende en innovatieve aanpak van Bellingcat, waarbij vrijwilligers online bronnen bestuderen, is bewezen. “Goede informatie is belangrijk voor een geïnformeerde samenleving, zeker in deze tijden waarin nepnieuws welig tiert. Onafhankelijke, kwalitatieve onderzoeksjournalistiek is daarvoor essentieel.”

Oprichter Eliot Higgins zegt ontzettend blij te zijn met de bijdrage, dat de band met Nederland nog eens benadrukt. Het collectief verzette veel werk in het kader van het onderzoek naar MH17 en het collectief is in Nederland gevestigd.

Higgins blikt in het boek Wij zijn Bellingcat terug op de eerste jaren van het onderzoeksplatform en het fenomeen open source intelligence, het op basis van openbare bronnen en materiaal op sociale media reconstrueren van locaties, verbanden en identificeren van personen.

In onze recensie van het boek schreven we:  “Wij zijn Bellingcat is een uitputtend (en uitputtend) overzicht van het indrukwekkende cv van een nog jong onderzoeksplatform.  Het is verder - met de beste bedoelingen - een zeer volledige terugblik, maar door de opsommende schrijfstijl helaas minder meeslepend dan had gekund.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.