banner festival 23

— dinsdag 7 juli 2020, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Belastingdienst en UWV voorzien problemen bij uitvoering zzp-verzekering

© Dijkstra b.v.

Vorig jaar werd afgesproken dat er een een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid komt voor zelfstandigen zonder personeel. Maar zowel de Belastingdienst als uitkeringsinstantie UWV voorzien problemen, meldt NRC. Laatste wijziging: 7 juli 2020, 08:55

Het plan is volgens de Belastingdienst in de huidige vorm niet goed uitvoerbaar en het UWV voorziet dat de uitvoering “ingewikkeld” wordt. Het bezwaar van beide instanties wordt vermeld in een brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt NRC.

In maart presenteerden de sociale partners een gedetailleerd advies voor zo’n verplichte regeling. De Belastingdienst zou de premies innen en het UWV zou de uitkeringen betalen. Koolmees wil dat advies overnemen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Tegelijk wijst hij op de bezwaren van de beoogde uitvoerders.

Maar de regeling is te ingewikkeld, vinden Belastingdienst en UWV, omdat zzp’ers allerlei keuzemogelijkheden krijgen. Op die manier zou er draagvlak gecreëerd worden onder zzp’ers. Zo kunnen zij ervoor kiezen om – tegen een hogere premie – al na een half jaar arbeidsongeschiktheid een uitkering te krijgen, in plaats van na een jaar. Wie twee jaar ‘wachttijd’ kiest, betaalt juist een lagere premie. Ook kunnen zzp’ers er via een ‘opt-out’ voor kiezen hun verzekering zélf, bij een private verzekeraar, te regelen.

De Belastingdienst en het UWV adviseren de minister om de regeling simpeler te houden. Koolmees schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de komende tijd in gesprek zal gaan met werkgeversorganisaties, vakbonden, verzekeraars en de twee beoogde uitvoeringsinstanties. Hij hoopt begin volgend jaar een wetsvoorstel te presenteren voor een “uitvoerbare, betaalbare en uitlegbare” verzekeringsplicht.

Lees ook:
11 vragen (en antwoorden) over de verplichte aov voor zzp’ers (6 maart 2020)

Bekijk meer van

ZZP Wouter Koolmees

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.