— woensdag 6 maart 2019, 09:17 | 0 reacties, praat mee

FNV: overheid moet wet DBA weer strikt gaan handhaven

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Bart Maat / ANP

Vakbond FNV wil dat de Belastingdienst de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) per direct weer gaat handhaven en niet enkel tot 2020 alleen aantoonbaar 'kwaadwillende' gevallen aanpakt. De Tweede Kamer spreekt vandaag over de arbeidsmarkt. Volgens FNV is er sprake van een wildgroei van zzp-constructies.

De Belastingdienst heeft de afgelopen tijd bij 104 bedrijven onderzocht of de nieuwe regels rond zzp’ers en bestrijding van schijnzelfstandigheid goed worden gevolgd. In 47 gevallen was dat niet het geval; in 12 gevallen zou er kwade opzet achter zitten.

“Meer dan de helft van de bedrijven (59 van de 104) past dus de regels niet goed toe”. aldus de FNV.

FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha zegt niet onder de indruk te zijn van het onderzoek door de Belastingdienst. “Wij wisten al lang dat veel bedrijven de regels aan hun laars lappen. De overheid legt geen boetes op en maakt van zichzelf een tandeloze tijger. Dit is een principezaak, er zijn gewoon regels voor zelfstandige arbeid en arbeidscontracten. Dat kun je niet even onderling bepalen omdat je er beide beter van wordt.”

In het beperkte aantal gevallen waarin schijnzelfstandigheid werd onderzocht, is geen boete opgelegd. Volgens de FNV leidt het gebrek aan handhaving van de wet DBA tot meer opdrachtgevers die zzp-constructies misbruiken. Meer bij FNV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.