— donderdag 16 februari 2017, 16:01 | 0 reacties, praat mee

‘Beelden journalist geven geen aanleiding voor nieuw onderzoek naar MH17-resten’

Rampplek MH17 in 2014 - © Pierre Crom / ANP

De verklaring en de beelden van journalist Michel Spekkers, die onlangs uit Oost-Oekraïne terugkwam met een stukje bot afkomstig van een MH17-slachtoffer en brokstukken, geven geen aanwijzingen dat er meer stoffelijke resten kunnen worden gevonden. Dat schrijft minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Spekkers zou er nog veel meer te vinden zijn. De journalist kan het volgens Blok echter onvoldoende onderbouwen.

“Op de vele uren filmopnamen die hij als journalist ter plaatse heeft gemaakt en aan het onderzoeksteam heeft getoond, zijn geen stoffelijke resten of persoonlijke eigendommen te zien.”

Ook geven de gemaakte opnamen te veel onduidelijkheid over de exacte locatie van de vondst. Blok schrijft verder in de brief dat het kabinet vanzelfsprekend begrip heeft “voor de wens van nabestaanden om dit ter plaatse vast te laten stellen. Er is altijd erkend dat niet valt uit te sluiten dat in de toekomst nog menselijke resten of persoonlijke eigendommen gevonden zouden kunnen worden.”

Spekkers laat in een reactie aan nieuwssite NU.nl weten dat hij in januari een dag met het MH17-onderzoeksteam in Driebergen heeft gezeten.  Daarbij is volgens hem zo’n 6 gigabyte aan data aan foto’s en video’s van de rampplek gekopieerd. Volgens hem heeft hij aantoonbaar kunnen maken dat er nog wel degelijk resten liggen. Een stuk bot dat hij meenam bleek van een in 2014 geïdentificeerd slachtoffer te zijn.

Er ontstond onrust bij familieleden over de vondst van de menselijke resten en brokstukken Ook bij de overdracht van de resten op Schiphol waren er problemen. De apparatuur van Spekkers werd in beslag genomen nadat zijn medereiziger op weg leek te zijn naar de uitgang met de MH17-resten.

Inmiddels heeft Spekkers het grootste deel van zijn materiaal weer terug. De journalist zegt van plan te zijn om mogelijk in de toekomst nog eens terug te gaan naar de plek.

Bekijk meer van

Oekraïne Michel Spekkers MH17

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.