word studentlid

— dinsdag 5 december 2017, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Bedreiging Telegraaf-journalisten ontoelaatbaar

Bedreiging Telegraaf-journalisten ontoelaatbaar
Telegraafjournalist John van den Heuvel - © Levin de Boer en Paula vd Meeren / Kippa

UPDATE De bedreigingen aan het adres van Telegraaf-journalisten Mick van Wely en John van den Heuvel zijn onacceptabel en zeer zorgelijk. Dat stelt de hoofdredactie van De Telegraaf in een reactie. Laatste wijziging: 5 december 2017, 13:52

Hij schreef samen met collega misdaadverslaggever Mick van Wely diverse publicaties over motorclub No Surrender. Maandag werd bekend dat er een prijs zou staan op het hoofd van Van den Heuvel. Eerder had hij al aangifte gedaan van bedreiging.

Volgens algemeen hoofdredacteur Paul Jansen is het een belangrijk signaal dat politie en justitie voortvarend optreden. “Met dit ontoelaatbare gedrag moet korte metten worden gemaakt. Onze journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wie dat niet bevalt, kan in onze rechtsstaat een gang maken naar de rechter.”

Ook het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de beroepsvereniging NVJ vinden de recente bedreigingen van misdaadjournalisten “buitengewoon ernstig” en “zeer alarmerend.” In oktober bleek al dat misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool na bedreigingen naar een geheime locatie was uitgeweken op zeer dringend advies van de autoriteiten. In Villamedia schreef Vugts al over zijn werk als misdaadjournalist en de daarbij behorende gesprekken en botsingen met criminelen.

Uit onderzoek dat de NVJ liet doen bleek eerder dit jaar dat de frequentie van bedreigingen lijkt te stijgen en de aard wordt steeds ernstiger. Dat liet ook de World Press Freedom Index van 2017 al zien. Nederland stond in 2016 nog op plek twee, maar een jaar later is dat plek vijf geworden. Wat opvalt aan de Index van Reporters Sans Frontières (RSF), is dat persvrijheidsschendingen niet alleen in landen voorkomen met autoritaire regimes en dictaturen, maar dat de persvrijheid ook steeds meer onder vuur komt te liggen in democratieën. En dat beeld wordt ook bevestigd door recent onderzoek van Article 19, meldt HP/De Tijd. Volgens de campagnegroep die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting heeft het globale persvrijheidsniveau het laagste punt sinds zeker tien jaar bereikt.

In het radio-programma Met het Oog op Morgen van maandagavond (vanaf ongeveer 15 minuten) wordt samen met Jan Meeus, misdaadverslaggever van NRC Handelsblad, besproken of het ook steeds gevaarlijker wordt om misdaadjournalist te zijn. Volgens Meeuws is het antwoord ja en nee. “Het gebeurt al heel lang”. Volgens hem is de de drempel om geweld te gebruiken in iedere geval lager geworden.

Meeus neemt daarom wel bepaalde voorzorgsmaatregelen. Hij maakt bijvoorbeeld afspraken met zijn werk als er een afspraak is gemaakt die ‘gek’ kan zijn. Bedreigingen zijn niet normaal en horen er absoluut niet bij. “Ik maak me er wel zorgen over en volgens mij moet je jezelf altijd de vraag stellen, is dit het me waard?”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.