‘Meer dan helft journalisten ervaart bedreigingen’

61 procent van de Nederlandse journalisten heeft te maken met bedreigingen. Bijna de helft van hen wordt minstens eens per jaar geïntimideerd en 7 procent zelfs eens per week. Het gros van hen ervaart fysieke bedreigingen (81 procent), maar een flink deel van hen ervaart ook intimidatie met mogelijke juridische stappen (43 procent) en aanvallen op social media (23 procent).
Dat zijn een aantal van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek ‘Bedreigingen van Nederlandse journalisten’, dat vanmiddag werd gepresenteerd. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Stichting Persvrijheidsfonds, de Stichting Democratie & Media, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het KIM Forum. Daarbij werden 638 journalisten ondervraagd middels een online enquête.
Ook werd kwalitatief onderzoek uitgevoerd door middel van casestudies met 16 journalisten. Tevens werd bestaand materiaal – waaronder cijfers van het OM, de Nationale politie en de Raad voor de Rechtspraak – geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal bedreigingen tegen journalisten sinds eerder onderzoek in 2009 flink gestegen is. Waar in dat jaar 108 van de 690 ondervraagden aangaf fysiek bedreigd te zijn, ligt dat aantal nu op 237 (van de 638). In procenten een toename van 90 procent.
Gevolgen voor de persvrijheid
De pogingen tot intimidatie hebben volgens de ondervraagde journalisten effect. 32 procent van de journalisten die met fysieke bedreiging te maken hebben gehad zijn de incidenten reden om een bepaalde locatie of wijk te vermijden. Ook geven journalisten aan niet meer actief te zijn op sociale media vanwege dreigementen die via die kanalen binnenstromen.
Bijna vier op de vijf ondervraagden (79 procent) vreest dat intimidatie van journalisten een bedreiging voor de persvrijheid vormt. Bijna drie op de vier denkt dat journalisten terughoudender geworden zijn in hun berichtgeving na het ontvangen van dreigementen. 16 procent van de ondervraagden geeft toe weleens berichtgeving aangepast te hebben na bedreiging, terwijl 23 procent zegt weleens angstig te zijn om nieuws naar buiten te brengen. Meer bij de NVJ
Praat mee