word studentlid

— vrijdag 23 juni 2017, 13:45 | 0 reacties, praat mee

‘Meer dan helft journalisten ervaart bedreigingen’

‘Meer dan helft journalisten ervaart bedreigingen’
Public Domain Pictures

61 procent van de Nederlandse journalisten heeft te maken met bedreigingen. Bijna de helft van hen wordt minstens eens per jaar geïntimideerd en 7 procent zelfs eens per week. Het gros van hen ervaart fysieke bedreigingen (81 procent), maar een flink deel van hen ervaart ook intimidatie met mogelijke juridische stappen (43 procent) en aanvallen op social media (23 procent). Laatste wijziging: 23 juni 2017, 16:55

Dat zijn een aantal van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek ‘Bedreigingen van Nederlandse journalisten’, dat vanmiddag werd gepresenteerd. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Stichting Persvrijheidsfonds, de Stichting Democratie & Media, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het KIM Forum. Daarbij werden 638 journalisten ondervraagd middels een online enquête.

Ook werd kwalitatief onderzoek uitgevoerd door middel van casestudies met 16 journalisten. Tevens werd bestaand materiaal – waaronder cijfers van het OM, de Nationale politie en de Raad voor de Rechtspraak – geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal bedreigingen tegen journalisten sinds eerder onderzoek in 2009 flink gestegen is. Waar in dat jaar 108 van de 690 ondervraagden aangaf fysiek bedreigd te zijn, ligt dat aantal nu op 237 (van de 638). In procenten een toename van 90 procent.

Gevolgen voor de persvrijheid
De pogingen tot intimidatie hebben volgens de ondervraagde journalisten effect. 32 procent van de journalisten die met fysieke bedreiging te maken hebben gehad zijn de incidenten reden om een bepaalde locatie of wijk te vermijden. Ook geven journalisten aan niet meer actief te zijn op sociale media vanwege dreigementen die via die kanalen binnenstromen.

Bijna vier op de vijf ondervraagden (79 procent) vreest dat intimidatie van journalisten een bedreiging voor de persvrijheid vormt. Bijna drie op de vier denkt dat journalisten terughoudender geworden zijn in hun berichtgeving na het ontvangen van dreigementen. 16 procent van de ondervraagden geeft toe weleens berichtgeving aangepast te hebben na bedreiging, terwijl 23 procent zegt weleens angstig te zijn om nieuws naar buiten te brengen. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.