training eu starters

— woensdag 9 mei 2018, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Bedelen om geld is zo gek nog niet

Onder (veelal Amerikaanse) YouTubers is het anno 2018 een heel gewoon verzoek: wil je dat ik de filmpjes die ik maak kan blíjven maken, stop me dan een zakcentje toe via het crowdfundplatform Patreon. Hoewel het platform open staat voor alle creatieven – en dus ook voor journalisten –, is er altijd ruimte voor verbetering, vindt Adriano Farano. Hij is mede-oprichter van Pactio, een dienst waar lezers individuele journalisten kunnen steunen middels donaties. Met als doel het vertrouwen in de journalistiek te herstellen.

Nieuw is het idee van journalistiek crowdfunden niet, ook in Nederland niet. In oktober 2014 kreeg Nederland met de komst van Yournalism een eigen platform dat zich specifiek richtte op het steunen van journalistieke projecten. Hoewel daarbij eerst alleen geld gestoken kon worden in specifieke onderzoeken, werd het een klein jaar na lancering ook mogelijk euro’s te doneren aan individuele journalisten. Dat Yournalism in 2016 in elkaar stortte had ook weinig te maken met een gebrek aan potentie. Het was een combinatie van stress, oververmoeidheid en (toch ook wel) een gebrek aan investeringen die het platform de das om deed.

Zoals gezegd: nieuw is crowdfunden in de journalistiek niet. Maar vooral het afgelopen jaar leeft het weer meer op. Op het eerder genoemde Patreon verschijnen regelmatig Nederlandse journalisten die donaties vragen voor hun werk, te betalen per artikel of per maand en op Voordekunst.nl vragen creatieven geld om hun projecten (variërend van cultureel ondernemers die een popmagazine willen professionaliseren tot opiniemakers die een documentaire willen maken over het leed van vaders na de scheiding. En freelancers die via De Coöperatie een website laten bouwen kunnen daar sinds enkele maanden een module in laten zetten waarmee bezoekers geld richting de makers kunnen laten rollen. Een voorbeeld daarvan vind je hier.

Of dat handje ophouden nu al genoeg oplevert om van te eten betwijfel ik. Maar dat wil niet zeggen dat dat in de toekomst niet zo gaat zijn (en alle beetje helpen natuurlijk). Journalisten op Patreon die genoegen nemen met een modaal inkomen van 37.000 euro per jaar, hebben volgens een rekensom van Ernst-Jan Pfauth genoeg aan 288 leden die maandelijks het op het platform gemiddelde donatiebedrag van 10,70 euro hun kant op schuiven. 288 maandelijkse lezers… moet te doen zijn!

PS: Wil je aan de slag met crowdfunding? In deze twee artikelen geef ik allerlei tips:

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.