training eu starters

— zaterdag 10 februari 2018, 15:02 | 0 reacties, praat mee

Onderdompeljournalistiek: zin of onzin

Hoe is het om in verwarring te zijn? Op die vraag gaf KRO-NCRV een jaar geleden op een bijzondere manier antwoord in ’De Verwarde Man’. De omroep leunde eens niet op pratende hoofden, maar liet de kijker zelf die verwarde toestand ervaren. Het was een mooi voorbeeld van het zogenoemde ‘immersive journalism’, een vorm van journalistiek waarin je als het ware in de huid kruipt van de hoofdpersoon. Laatste wijziging: 9 mei 2018, 15:12

Dat type onderdompeljournalistiek zien we het afgelopen decennium steeds vaker, gedreven door vooruitgang in de technologie. In 2007 was het project Gone Gitmo van journalisten Nonny de la Peña en Peggy Weil – waarin de kijker in de virtuele wereld Second Life op bezoek gaat in gevangeniskamp Guantanamo Bay – nog redelijk uniek in zijn soort. Maar de laatste paar jaar gaat het rap. De afgelopen twaalf maanden lieten we ons onder meer door het Amerikaanse programma FRONTLINE opsluiten in de gevangenis, werden we high in het Limburgse uitgaansleven en kropen we in de huid van een computervirus. Dankzij de opkomst van virtual reality.

Maar werkt onderdompeljournalistiek ook? Tijd voor onderzoek, vinden de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Wenen, het Instituut voor Beeld en Geluid, J-Lab en journalisten van KRO-NCRV, NOS en NTR. De komende twee jaar ehm… dompelen ze zich onder in immersive journalism, op zoek naar antwoorden. Benieuwd of we de conclusies van dat onderzoek óók in virtual reality kunnen gaan bekijken.

Ben je geïnspireerd geraakt? Op MIT Docubase vind je meer toffe voorbeelden van immersive journalism.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.