Vier onmisbare crowdfundingtips
Van alle crowdfundingprojecten die gestart worden op Kickstarter haalt meer dan zestig procent zijn doelen niet. Bij concurrent Indiegogo ligt het succespercentage nog een stuk lager. Daar weet slechts een kleine tien procent het totale benodigde bedrag voor zijn projecten op te halen. Internetters de knip laten trekken voor je project is niet gemakkelijk. Maar met deze tips van vergroot je je kans van slagen aanzienlijk.
Een zo concreet mogelijk onderwerp
Investeringen binnenhalen middels crowdfunding werkt het best bij concrete projecten, zoals een documentaire, een nieuw seizoen van een televisieprogramma of een boek. Onderzoeksjournalistiek is lastig aan de man te brengen, weet ook het team achter ProPublica. In mei 2013 lanceerden zij een project op Kickstarter waarbij ze de massa geld vroegen om onderzoek te doen naar het gebruik van onbetaalde stagiairs en de schaduweconomie die dat veroorzaakt. “We hadden het geluk dat veel mensen zich een beeld konden vormen bij ons onderwerp”, schreef ProPublica in een blog met crowdfundingtips. “Miljoenen Amerikanen hebben zelf stage gelopen en veel van hen deden dat zonder vergoeding.”
Richt je op immateriële beloningen
Veel crowdfundingwebsites werken volgens het principe ‘voor wat, hoort wat’. In andere woorden: donateurs geven geld en krijgen daar een beloning voor terug. Maar juist met het bieden van beloningen is voorzichtigheid geboden, schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het beloven van een fysieke beloning kan aardig in de kosten gaan lopen. Daarnaast kan belonen ervoor zorgen dat internetters op zoek gaan naar de beste deal: zo veel mogelijk beloning voor zo weinig mogelijk geld. Immateriële beloningen werken beter. Maak investeerders bijvoorbeeld onderdeel van het product, aldus het gratis boek The Crowdfunding Bible. Denk aan sponsorpagina’s of het weggeven van advertenties. Wie geld ophaalt voor de realisatie van een nieuw product doet het best wél aan materiële vergoeding. Vraag je mensen geld te doneren voor de realisatie van een boek, biedt ze dan ook een exemplaar.
Investeer in video (maar niet te veel)
Wie zijn boodschap echt goed wil overbrengen aan potentiële investeerders doet dat niet met een lange lap tekst. Video heeft de voorkeur bij crowdfunding, legt ook Kickstarter uit. Bewegend beeld stelt je in staat emoties te vangen en je motivatie duidelijker uit de doeken te doen. Daarbij is het vooral belangrijk dat de video direct is. “Een chique video is alleen nodig als je project zelf om video draait”, weet de Amerikaanse auteur Seth Godin. In juni 2012 haalde hij in drie uur tijd 40.000 dollar op voor de publicatie van zijn boek The Icarus Deception. “Een directe en duidelijke boodschap zijn belangrijker dan slim monteren en speciale effecten.”
Maak tijd vrij voor je project
Crowdfunding is meer dan alleen een project online zetten. Het aandacht vragen voor je project en de marketing daarvan is bijna een volledige baan. Daar weten de Amerikaanse filmmakers Allison Berg en Frank Keraudren alles van. Hoewel het tweetal vorig jaar 52.000 dollar binnen harkte voor hun in augustus 2014 verschenen documentaire The Dog, ging dat alleszins vanzelf. “We begonnen eigenlijk pas een maand van tevoren”, vertelde Keraudren onlangs aan Indiewire. “Achteraf gezien kan ik andere filmmakers adviseren het te zien als een full-time job. En je hebt er misschien zelfs twee mensen voor nodig.”