vlaams-nedellandse-beurs

— vrijdag 25 juni 2021, 16:31 | 0 reacties, praat mee

BBC vraagt opnieuw actie van VN na Iraanse intimidatiecampagne

Teheran - © AFP

De BBC heeft bij de Verenigde Naties (VN) opnieuw een klacht ingediend over intimidatie van het personeel van BBC Persian door Iran. Volgens de Britse publieke omroep hebben Iraanse inlichtingendiensten gedreigd personeel in Londen te ontvoeren en naar Iran te brengen. De BBC heeft er bij de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) op aangedrongen actie te ondernemen. Laatste wijziging: 25 juni 2021, 16:36

Donderdag organiseerde de Britse omroep een virtueel evenement, dat samenviel met een UNHRC-bijeenkomst, om haar bezorgdheid te uiten over de escalerende campagne van intimidatie door Iran richting journalisten van BBC Persian en andere Farsi-talige media. Onder de sprekers was BBC-verslaggever Kasra Naji, die sprak over bedreigingen gericht tegen hem, zijn collega’s en hun families. Hij vertelde dat in de kerstperiode van 2020 familieleden van zes BBC-medewerkers waren opgeroepen voor ondervraging door de Iraanse inlichtingendiensten.

Naji vertelde dat functionarissen tijdens elk verhoor verwezen naar Ruhollah Zam, een in Parijs gevestigde journalist die in 2019 werd verleid om naar Bagdad te reizen, waar hij werd ontvoerd en naar Iran werd gebracht. Zam werd vorig jaar geëxecuteerd omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld tijdens anti-regeringsprotesten in Iran in 2017.

Uit een eerder intern onderzoek onder 102 BBC Persian-medewerkers, uitgevoerd in maart 2020, zeiden 71 van hen dat ze te maken hebben gehad met intimidatie. Bij een derde was ook een of beide ouders lastiggevallen of opgeroepen voor ondervraging door de Iraanse autoriteiten, en meer dan de helft zegt dat ze onder druk staan ​​om hun baan op te zeggen.

De BBC stelt dat Iran zich op de BBC Persian-dienst richt sinds de presidentsverkiezingen van 2009, toen miljoenen Iraniërs de straat op gingen en beweerden dat hun stemmen waren gestolen. Beschuldigingen van fraude leidden tot maandenlange onrust. De Iraanse autoriteiten gaven de schuld aan westerse regeringen en internationale media, waaronder de BBC. Sindsdien wordt het personeel onderworpen aan een campagne van intimidatie en doodsbedreigingen, aldus de BBC.

Iran heeft de aantijgingen altijd ontkend en beschuldigd BBC Persian van het verspreiden van valse informatie om de omverwerping van de regering aan te moedigen.

Maar de BBC heeft al eens eerder de stap genomen om een ​​beroep te doen op de VN voor hun veiligheid.

In 2017 werden al eens bezittingen van BBC Persian-medewerkers bevroren. In 2018 beschuldigde Iran 152 huidige en voormalige medewerkers van “samenzwering tegen de nationale veiligheid” en startte een strafrechtelijk onderzoek. Dat was ook het jaar dat de BBC voor het eerst een klacht indiende bij de VN. In maart 2019 veroordeelde een groep VN-experts de behandeling van de omroep door Iran door te zeggen dat de acties in strijd waren met het internationaal recht en “uiteindelijk een ernstige bedreiging vormden voor de mondiale veiligheid”. Meer bij de BBC

 

 

Bekijk meer van

VN UNHCR Iran BBC Persian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.