— maandag 14 december 2020, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Woede na executie van Iraanse journalist Ruhollah Zam

© Ali Shirband / AP

Iran heeft zaterdag het doodsvonnis tegen journalist Ruhollah Zam voltrokken. Hij werd opgehangen. Internationaal wordt er woedend gereageerd op de executie. Laatste wijziging: 25 juni 2021, 15:55

“Barbaars en onacceptabel”, noemt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken de moord op de journalist, die sinds 2009 in Frankrijk woonde. Ook de EU-buitenlandchef Josep Borrell en Duitsland hebben de executie veroordeeld, meldt de NOS.

“Met de executie van Roohollah Zam voegen de Iraanse autoriteiten zich bij het gezelschap van criminele bendes en gewelddadige extremisten die journalisten het zwijgen opleggen door hen te vermoorden”, zei Sherif Mansour, programmacoördinator van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Dit is een monsterlijke en schandelijke daad en een die de internationale gemeenschap niet onopgemerkt mag laten “

Zam werd in juni ter dood veroordeeld nadat hij schuldig werd bevonden aan het oproepen tot geweld tijdens de anti-regeringsprotesten in Iran in 2017. Het Iraanse hooggerechtshof bevestigde het doodsvonnis vorige week.

De journalist was beheerder van AmadNews, dat via de chatapp Telegram onder meer video’s van de protesten in 2017 verspreidde. Hij werd ervan beschuldigd dat hij in 2017 het massaprotest tegen de politieke en religieuze machthebbers heeft aangewakkerd, omdat hij misstanden deelde via Amadnews.

De Iraanse autoriteiten jarenlang achter hem aan, maar vanwege zijn ballingschap in Frankrijk was hij lange tijd ongrijpbaar. Hij was daarheen gevlucht, nadat hij in 2009 korte tijd vastzat vanwege deelname aan protesten tegen de presidentsverkiezingen.

Volgens persbureau Reuters gaf de Iraanse Revolutionaire Garde vorig jaar oktober toe dat ze Zam hadden opgepakt na een “complexe operatie”. Nour News, een persbureau dat dicht bij het militaire elitekorps staat, zei vorige week dat Zam werd vastgehouden door agenten van de Garde nadat hij in september 2019 naar Irak was gereisd en naar Iran was overgebracht. Meer bij NOS / CPJ / AP / Reuters / HRW

Lees ook:
Hooggerechtshof bevestigt doodstraf tegen Iraanse journalist Ruhollah Zam (8 december 2020)
Iran legt doodstraf op aan journalist die Telegram-nieuwskanaal runde (30 juni 2020)

Bekijk meer van

Ruhollah Zam Iran Frankrijk EU CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.