— vrijdag 11 februari 2022, 21:30 | 0 reacties, praat mee

Bart Maat is de winnaar van de Zilveren Camera 2021

De foto van oud-informateur Kajsa Ollongren die zich met geheime formatiestukken onder haar arm naar haar dienstauto haast levert fotograaf Bart Maat de Zilveren Camera 2021 op. (klik op de carrousel linksboven op de openingsfoto om andere winnaars te zien). Laatste wijziging: 14 februari 2022, 13:34

Maat fotografeerde Ollongren toen ze op 25 maart een overleg verliet omdat ze positief was getest op corona. De foto zorgde voor een kettingreactie: een deel van de geheime tekst bleek zichtbaar te zijn en er werd gerept over een ‘functie elders’ voor (toen nog) CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Nadat de foto werd gepubliceerd trokken Ollongren en haar collega-informateur Annemarie Jorritsma zich eind maart terug als formateurs en de kabinetsformatie duurde nog maanden langer.

De jury van de Zilveren Camera koos dit jaar met een meerderheid van de stemmen voor de foto die Bart Maat maakte van verkenner Ollongren. “Het is moeilijk om rondom het Binnenhof vrij te kunnen fotograferen, veel momenten zijn strak geregisseerd. Hoewel dit een toevallig moment is met grote impact, is het niet toevallig dat de foto gemaakt is door een fotograaf die helemaal bekend is rondom het Binnenhof. De fotograaf stond op het juiste moment op de juiste plek en veroorzaakte naast een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde, ook een discussie over de huidige bestuurscultuur. Bij het horen van de woorden ‘functie elders’ zullen velen ook over een aantal jaar nog deze foto op hun netvlies hebben staan. Daarom is dit beeld verkozen als de foto van het jaar 2021.”

Maat won de afgelopen maanden met deze foto al diverse prijzen, zoals de PrinsjesFotoprijs 2021 en ANP Nieuwsfoto van het Jaar. Ook werd de foto verkozen tot het politiek moment van 2021.

Paul Peters Fotoprijs 2021
Naast de Zilveren Camera werden er nog meer prijzen uitgereikt. De Paul Peters Fotoprijs 2021, de prijs voor sociaal geëngageerde fotografie in Nederland, gaat naar Marjolein Bijpost voor haar serie ‘Nolda en Neeltje’. Volgens de jury sprong de serie eruit vanwege het sterke verhaal waarin werkelijk iedere foto raak is. “De gevolgen van de toenemende vergrijzing en de rol van de mantelzorger hierin zijn schrijnend menselijk in beeld gebracht. De 80-jarige Nolda zorgt voor haar 100-jarige moeder Neeltje en als kijker zit je er middenin. Fantastische fotografie waarin we van heel dichtbij meemaken dat liefde soms ook moeite kost.” 

De tweede prijs is voor ‘De andere kant’ van Milan Schellingerhout, over het dakloze bestaan. De derde prijs ging naar ‘Wachten’ van Mona van den Berg, over de uitzichtloosheid waarin vluchtelingen in de AZC’s gehouden worden.

Prijs voor Storytelling
Rob Hornstra heeft de Prijs voor Storytelling gewonnen met Man Next Door. Dit werk vond zichzelf volgens de jury opnieuw uit met de tijdelijke tentoonstelling Man Next Door in de voormalige woning van Kid, de hoofdpersoon en buurman van Hornstra. De jury waardeert de gelaagdheid van het werk, de hoge fotografische kwaliteit en de integere benadering. Met het stevige tentoonstellingsconcept en de zorgvuldige uitvoering bereikt het werk een nieuw, lokaal publiek.

De tweede prijs is voor Tina Farifteh met The Flood. De imposante installatie dwingt de toeschouwer de onverschilligheid van het westen tegenover de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zee gebied onder ogen te komen, aldus de jury. De derde prijs gaat naar Robert Knoth en Antoinette de Jong met Tree and Soil, een sterk project over de impact van een natuur- en kernramp in de regio rond Fukushima, Japan.

NSP/Zilveren Camera Sportfoto
Eerder deze week was al de winnaar van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar bekendgemaakt. Robin van Lonkhuijsen (ANP) won de prijs met de foto van de val van Mathieu van der Poel tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.

Publieksprijs
De jury van de Publieksprijs heeft uit de inzendingen voor de Zilveren Camera tien foto’s geselecteerd die naar haar smaak en oordeel voor een breed publiek toegankelijk zijn. Op deze 10 foto’s kan gedurende de expositie-periode in Museum Hilversum door het publiek gestemd worden en de winnaar krijgt in het afsluitende weekend een geldbedrag van 1.000 euro.

Voor de overige winnaars in de verschillende categorieën, klik op de hoofdfoto.

Vorig jaar sprak Frits Baarda met Bart Maat over de jacht naar onverwachte onderonsjes en bijzondere momenten op het Binnenhof. Maat loopt daar inmiddels ook al weer tien jaar rond. “Tien jaar geleden wist ik niet wat ik deed”, zegt hij, “nu weet ik beter waar ik naar op zoek ben. Om het politieke bedrijf goed te fotograferen moet je er vaker komen.’ Een geslaagde foto is het resultaat van geduld oefenen, kennis van het spel en de politici, maar ook van een paar stappen vooruit kunnen denken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.