Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 10 februari 2023, 21:16 | 1 reactie, praat mee

Eddy van Wessel is winnaar van de Zilveren Camera 2022: ‘iedere foto is goed, urgent, compleet’

Met zijn indrukwekkende fotoserie ('Ruïnes voor de vrijheid') over de onafgebroken oorlog in Oekraïne, wint Eddy van Wessel de Zilveren Camera 2022. De jury was het unaniem eens over deze keuze. De prijs werd uitgereikt door Directeur-Generaal Cultuur & Media Barbara Wolfensberger. (Klik op de carrousel linksboven op de openingsfoto om andere winnaars te zien). Laatste wijziging: 13 februari 2023, 11:26

De foto’s tonen de verschillende facetten van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Van Wessel brengt ons mee, van de frontlinie naar kapotgeslagen huizen en families, die hij op rauwe wijze in beeld brengt. De foto’s maken diepe indruk op de jury. ‘Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper’.

Dit jaar was de oorlog in Oekraïne in veel inzendingen terug te zien. Sommige fotografen stonden aan de frontlinie, terwijl anderen de vluchtelingenstroom in Nederland in beeld brachten. Toch sprong de serie van Van Wessel eruit. ‘De fotograaf brengt de slachtoffers van de oorlog in beeld met veel respect en discretie. Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal. Deze fotograaf verstaat zijn vak’, aldus de jury.

Paul Peters Fotoprijs 2022
Naast de Zilveren Camera werden er nog meer prijzen uitgereikt. De winnaar van de Paul Peters Fotoprijs 2022 - de prijs voor sociaal geëngageerde fotografie - is Zahra Reijs, met haar serie ‘Dear Future’. ‘Verrassend, prikkelend en confronterend zijn de beelden van jongeren uit generatie Z. Alles kan. Alles is mogelijk. Alles mag’. De jury is lovend over het hoopvolle karakter van de serie. ‘Fluïde en kwetsbaar, bevrijd van het systeem geeft deze groep een statement voor de toekomst af’. Twee andere genomineerden van 297 inzendingen waren Stacii Samidin met ‘ADAMAS’ en Ton Toemen met ‘MOE-landers’. Samidin brengt op poëtische wijze mensen in beeld die de rauwe kanten van het leven kennen, en Toemen legt de focus op mensen uit Midden- en Oost-Europa die nergens meer een plek hebben.

Prijs voor Storytelling 2022
De Prijs voor Storytelling, waarbij het vertelde verhaal centraal staat, ging naar Marieke van der Velden. Zij maakte ‘Children of the Labyrinth’ in samenwerking met filmmaker Philip Brink, en hiermee brengen ze de vluchtelingenproblematiek in beeld. ‘Het menselijke vermengt zich met het onmenselijke. De esthetiek maakt het werk aantrekkelijk en vergoot daarmee aan de toegankelijkheid.’ De jury noemt het eindresultaat ‘een project dat niemand onberoerd laat’.

De tweede prijs ging naar Laura Chen met ‘Words from Dad’. ‘Chen voegt aan de klinische geschiedenis van de migratie van haar familie een artistieke laag toe waardoor het verhaal gaat leven en het werk zich ook leent voor museale context’, aldus de jury. Cynthia Boll wint met ‘The Dyke, social impact stories of a Dutch icon’ de derde prijs.

Publieksprijs
De jury van de Publieksprijs heeft uit de inzendingen voor de Zilveren Camera tien foto’s geselecteerd die naar haar smaak en oordeel voor een breed publiek toegankelijk zijn. Op deze tien foto’s kan gedurende de expositieperiode in Museum Hilversum door het publiek gestemd worden en de winnaar krijgt een geldbedrag van 1.000 euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 11 februari 2023, 15:14

Van harte gefeliciteerd Eddy met het winnen van de zilveren camera.
Je heb je leven in n de waagschaal gelegd voor deze reportage .
Helaas ben ik over de andere winnaars niet echt te spreken asiel en boeren kiekjes winnen prijzen maar wat staat er eigenlijk nu echt op dat het een nieuwe foto is nee niets wat mij aanspreekt.
Ook die kiek van dat boeren protest daar heb ik echt mijn vak vraagtekens bij?????.
Zegt niets laat niet echt zien waar het echt omdraaide en als je als beginnend fotograaf dit op een fotoclub zou weerleggen lachen ze je uit.
Ik zie meer Rijksweg en de hemel lees items die er totaal niets mee te maken hebben maar ergens met een vergrootglas zie ik een paar boeren staan die hooi of gras ??? Over de snelweg blazen.
Ik weer het niet maar als ik de fotootjes van Eddy zie voel en proef ik waar hij mee bezig was.
Ook die knullige foto in de categorie sport heeft mij niet te vertellen te ver weg gouw afgeraffeld en ja insturen maar .
Nee dit heeft met nieuws en sportfotografie niet te maken.
Wel met de onkunde van de mensen die in de jury plaats namen.
Het geeft mij wederom weer het gevoel dat men elkaar de handen boven het hoofd houdt en of voor zover ik ooit van een collega hoorde dat de ingezonden foto’s weer knudde waren dus is het nog wel zinvol om de zilveren kiekkast instand te houden met als de NSP prijs moeten er veel betere nieuws foto’s zijn die niet de jury aanspreekt maar de lezer en het grote publiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.