data als kans

— donderdag 25 maart 2021, 12:51 | 0 reacties, praat mee

Ollongren en Jorritsma weg als verkenners na gelekte notities op nieuwsfoto

Ollongren verlaat het Binnenhof na een positieve corona-besmetting. De documenten onder haar arm zijn goed leesbaar en leidden tot het opstappen als verkenner. | Bart Maat / ANP

Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren hebben hun werk als verkenners voor het nieuwe kabinet neergelegd. Ze zeggen dat ze hun werk niet meer "onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten", nadat op een nieuwsfoto geheime notities zichtbaar waren, die Ollongren onvoldoende had afgeschermd. Laatste wijziging: 26 maart 2021, 09:29

De foto die fotojournalist Bart Maat voor het ANP vanochtend maakte van Ollongren is van zulke hoge resolutie dan de inhoud te ontcijferen was. Ollongren verliet het Binnenhof nadat ze een positieve uitslag van een recente coronatest had gekregen.

In de notities staan onder meer onder een kopje ‘positie Omtzigt’. Het stelt dat het CDA-Kamerlid een ‘functie elders’ zou moeten krijgen. Omtzigt zit momenteel overspannen thuis. CDA-lijsttrekker Hoekstra is verbaad over het inkijkje.

In de notities wordt verder opgemerkt dat linkse partijen niet voor elkaar opkomen. Voor een minderheidskabinet zou volgens de notities “weinig echt enthousiasme / geringe steun” bestaan.

In een verklaring over het stoppen zeggen Jorritsma en Ollongren dat het bij de gelekte documenten gaat om “inventariserende voorbereidingsnotities” die waren bedoeld “als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase”.

“Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken”, aldus een verklaring van het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.