— dinsdag 1 maart 2016, 08:48 | 0 reacties, praat mee

‘De regionale omroep is beter af zonder de nieuwe Mediawet’

Marco de Swart / ANP

De nieuwe Mediawet ondergraaft de positie en onafhankelijkheid van de regionale omroepen en is de opmaat naar marginalisering van de publieke regiozenders. Dat schrijft de Brabantse gedeputeerde van cultuur Henri Swinkels (SP) in een opiniestuk in de Volkskrant.

‘Het enige doel van de oprichting van een centrale Regionale Publieke Omroep (RPO), waar alle regionale omroepen onder vallen, is om ‘kordaat en slagvaardig’ een bezuiniging van 17 miljoen te realiseren’, betoogt Swinkels. “Ik twijfel oprecht aan de intenties van de staatssecretaris Dekker. Enerzijds spreekt hij met mooie woorden over de urgentie en het belang van regionale media en een kritische regionale journalistiek, maar aan de andere kant voert hij forse bezuinigingen op diezelfde regionale omroepen door, en ontneemt hij hen de bestuurlijke zeggenschap over middelen, diensten en faciliteiten.”

“De gewenste centralisatie zal flink in botsing komen met de regionale programmatische autonomie en redactionele onafhankelijkheid. Immers, als de RPO een goede uitvoering van de mediaopdracht mogelijk maakt, kan ze deze ook frustreren of blokkeren. Centrale aansturing verhoudt zich slecht tot regionale autonomie. Er is geen basis om regionale samenwerking te intensiveren als de echt belangrijke bestuurlijke keuzes centraal voor alle omroepen gemaakt worden.” Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.