Verzet Omrop Fryslân tegen ROOS-plan

Het personeel van Omrop Fryslân heeft eind vorige week unaniem besloten om in actie te komen voor behoud van de zelfstandigheid van Omrop Fryslân. Het plan Van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), om één mediabedrijf te worden, is niet in goede aarde gevallen bij de regionale omroep. Hoewel de dertien regionale omroepen blijven individueel bestaan, met eigen redacties onder een eigen hoofdredactie, wil Omrop Fryslân helemaal zelfstandig blijven. Als eerste stap hebben de medewerkers een open brief geschreven, die afgelopen zaterdag integraal is gepubliceerd in Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad.
“Volgens de directies zouden de redacties zelfstandig kunnen blijven, maar wij denken dat deze ontwikkeling het begin van het einde van onze autonomie is, en de volgende stappen – het opgeven van inhoudelijke eigen zeggenschap – nu snel om de hoek komen.”
Het actiecomité in oprichting laat in de brief ook weten niet de ogen te sluiten voor de realiteit: “er zal bezuinigd moeten worden er komen veel ontwikkelingen op ons af. Daarom is het goed om samen te werken met anderen, bijvoorbeeld met andere journalistieke partijen in Fryslân en ook met bedrijven van buiten Fryslân. Maar laat dat altijd gebeuren op vrijwillige basis, zodat wij altijd zelfstandig kunnen besluiten wat goed is voor Omrop Fryslân; wat uiteindelijk een onafhankelijke pers in onze provincie garandeert.”
Naast de open brief is er door kijkers ook een Facebookpagina gelanceerd en op Twitter is de hashtag #selsstannich in gebruik genomen om het verzet tegen de ROOS-plannen aan te geven. Het actiecomité vergadert vandaag verder over vervolgstappen en acties.
Lees ook:
Storm bij omrop om zelfstandigheid Fryslan1
Praat mee
2 reacties
Jos Campman, 1 juni 2015, 13:23
Goed dat redacties van regionale omroepen zich niet zomaar neerleggen bij de fusie van hun bedrijven.
Met alle waardering voor de 13 bedrijven om met dit plan een opgelegd samengaan met NPO te voorkomen, maar ik vrees met de Friese collega’s dat een fusie het paard achter de wagen spannen is.
Besturen hebben de neiging om centraliseren te zien als oplossing voor noodzakelijke kostenbesparing en tegelijkertijd kwaliteitsverbetering. Dat het vaak anders loopt, tonen fusies in zorg, onderwijs, vervoer en bij politie, woningbouwcoöperaties, banken en Wegener-kranten.
Juist bij regiozenders - waarvan het bestaansrecht louter en alleen in de eigen regio is gelegen - is zo’n fusie op den duur dodelijk. Elke zender heeft z’n eigen regionale identiteit, z’n eigen publiek, z’n eigen nieuwsbehoefte, z’n eigen kijk- en luistergedrag, z’n eigen positie ten opzichte van concurrentie, z’n eigen commerciële markt, z’n eigen personele problematiek. Daar past niet een en dezelfde beleidsmatige en organisatorische aanpak bij.
Door een gezamenlijke bestuurlijke en organisatorische aanpak zal - al wordt dat nu wordt ontkend - onbewust ook het inhoudelijk beleid stap voor stap gelijkschakelen. Voor de zogenaamd zelfstandige hoofdredacteuren is het ‘trek de lijntjes en kleur de plaatjes’.
Ik heb de waarheid niet in pacht, maar ik vrees dat de regiozenders op die manier steeds meer hun band met de eigen regio verliezen, dat steeds meer luisteraars en kijkers afhaken, dat er opnieuw moet worden bezuinigd en dat de regionale omroep uiteindelijk toch onderdeel wordt van NPO of zelfs zal verdwijnen.
Ik weet niet of en zo ja, welke alternatieven zijn onderzocht.
Ik poneer - frank en vrij - zomaar een idee:
Waarom niet voor 90 procent inzetten op goede regionale video-journalistiek online - toegankelijk en (heel ‘publiek’) breed te verspreiden? Maak van dat materiaal een kort dagelijks tv-overzicht (en dus niet andersom) en pak in het weekend uit met een spraakmakende documentaire, een registratie van een evenement of infotainment. Dus stop met het dagelijkse tv-avondje (met ouderwetse talkshows) en stop ook met radio - auw!
Ik weet het, ook dat doet pijn. En er zijn vast betere suggesties. Maar het zou wel kunnen leiden tot een bezuiniging, die tegelijkertijd zorgt voor verjonging van het bereikte publiek en mede daardoor de toekomst van regionale zenders - en daarmee ook van de controle op de democratie - zeker stelt.
Ik wens jullie allemaal - directies, hoofdredacties, redacties en alle andere medewerkers - veel wijsheid toe!
Grote groet,
Jos Campman
(oud-hoofdredacteur/directeur Omroep Gelderland)
Flip Feij, 1 juni 2015, 14:50
Volledig eens met Jos Campman. In het bijzonder met de passage waarin wordt opgeroepen de nieuwsvoorziening in de regio in eigen hand te houden en desgewenst aan andere partijen aan te bieden. Trap er niet in, dat het samenballen (=vertrek) van niet-programma gerelateerde diensten geen invloed heeft op de identiteit van de zender en koester argwaan als directies betogen, dat de kwaliteit beter wordt en de regionale mogelijkheden groter. Dat kan namelijk niet.
Veel sympathie voor deze Friese beweging. Je suis Omrop Fryslân.
Flip Feij
(oud-directeur-hoofdredacteur Omroep Zeeland)