Arbeidsmarkt: weer minder journalisten met ww-uitkering

Het aantal journalisten dat met een ww-uitkering thuis zit is opnieuw gedaald. In oktober kregen 1548 journalisten een werkloosheidsuitkering van het UWV. Dat is 7 procent minder dan in maart, toen Villamedia de cijfers voor de laatste keer bekeek. Ook in maart was er al een daling zichtbaar: tussen juni 2016 en maart 2017 daalde het aantal journalisten in de ww met 11 procent. Sinds februari 2016, de maand waarin de afgelopen vijf jaar de meeste journalisten werkloos thuis zaten, is het aantal ww-uitkeringen gedaald met 16,54 procent (307 personen). Wil je direct doorklikken naar de belangrijkste conclusies? Klik dan hier.
Ervan uitgaande dat Nederland nog altijd 18.000 journalisten telt (zoals we in 2015 becijferden) zit momenteel 8,6 procent van hen werkloos thuis. Eventuele verborgen werkloosheid onder freelancers is daarbij niet meegerekend, wegens een gebrek aan cijfers. Aangenomen mag worden dat de daadwerkelijke werkloosheid dus hoger ligt.
Artikel gaat verder onder de grafiek
Meer vrouwen in de ww
Het aantal ww-uitkeringen loopt bij zowel mannen als vrouwen terug, al gaat de daling bij mannen (net als bij onze vorige update) sneller. Waar er in een jaar tijd (van november tot oktober) 7,8 procent minder mannen een uitkering kregen, daalde dat percentage bij vrouwen met niet meer dan 3 procent. Van alle journalisten met een ww-uitkering is 46,32 procent man en 53,68 procent vrouw.
Het hoogst ligt het aantal uitkeringen in de leeftijdsgroep 27-50 jaar oud. Meer dan de helft van alle journalisten met een ww-uitkering (800 mensen in oktober) bevindt zich in die groep. 50-plussers doen het met 684 mensen in oktober iets beter. De groep ww-ontvangende journalisten van 27 jaar en jonger is met 64 mensen het kleinst. Daar moet wel de kanttekening bij geplaatst worden dat jongeren ook minder recht hebben op ww, omdat ze minder lang aan het werk zijn en dus nog niet zoveel ww hebben opgebouwd. Opvallend is dat het aantal uitkeringen onder 50-plussers sneller daalt dan in de leeftijdsgroep 27 tot 50 jaar.
Artikel gaat verder onder de grafieken
Eén op drie langer dan jaar in de ww
Hoewel het aantal ww-uitkeringen van zes maanden en korter het hoogst ligt (mogelijk mede veroorzaakt doordat jongeren niet genoeg ww hebben opgebouwd om langer een uitkering te krijgen), zit meer dan de helft van alle ww’ers langer dan een half jaar thuis. Ruim eenderde deel (35,66 procent) zat in oktober meer dan een jaar in de ww. Dat percentage is nagenoeg gelijk aan dat van een jaar geleden.
Opvallend is wel dat in die periode het aantal journalisten dat langer dan twee jaar een uitkering heeft langzaam is opgekropen. Van alle ww-ontvangers was dat in oktober 16,21 procent, tegenover 11,38 procent een jaar eerder. Daaruit kan geconcludeerd worden dat, hoewel er minder journalisten in de ww zitten dan voorheen, de groep die daar wel in zit er langer over doet om weer aan de bak te komen. 50-plussers hebben het hier het zwaarst te voortduren: zij zitten volgens de UWV-cijfers vaker langer in de ww dan de andere leeftijdsgroepen.
Artikel gaat verder onder de grafiek
Belangrijkste conclusies:
* Het aantal journalisten met een ww-uitkering is het afgelopen half jaar met 7 procent gedaald.
* Van alle journalisten in Nederland (uitgaande van een totaal van 18.000) zit 8,6 procent werkloos thuis. Zonder verborgen werkloosheid onder freelancers meegerekend.
* Zowel het aantal mannen als vrouwen in de ww daalt, al gaat die daling bij mannen sneller.
* De meeste ww-uitkeringen gaan naar journalisten tussen de 27 en 50 jaar oud, maar…
* ...journalisten van 50 jaar en ouder zitten vaak langer in de ww.
* Eén op de drie journalisten ontvangt langer dan een jaar ww.
Praat mee